Mozgova prihoda u starych ludi

Mozgová príhoda je náhle vzniknutý cerebrovaskulárny chorobný stav v dôsledku ochorenia mozgových ciev alebo veľkých krčných tepien. Poškodenie mozgu vzniká najčastejšie ako následok: mozgového infarktu – odumretie časti mozgu je spôsobené obštrukciou príslušnej tepny krvnou zrazeninou . IVETY NIKOLOVEJ zo súkromného zariadenia Medissimo v Petržalke. Kto dostáva cievnu mozgovú príhodu najčastejšie?


Vôbec to nie je iba záležitosť starých ľudí. Cievnu mozgovú príhodu môže dostať . Ak už raz niekto prekonal náhlu cievnu mozgovú príhodu má výrazne väčšie riziko vzniku ďalšej mozgovej príhody. Teda platí, že ľudia , ktorí už mali náhlu cievnu príhodu sú viacej ohrození ďalšou porážkou.


Preto je veľmi dôležité, aby pacienti, ktorí už náhlu cievnu mozgovú príhodu prekonali, robili všetko . Pod pojmom cievna mozgová príhoda sa skrývajú dva základné zdravotné problémy - nedokrvenie mozgu a krvácanie do mozgu. Nedokrvenie mozgového tkaniva. Na Slovensku zo stotisíc obyvateľov dostane cievnu mozgovú príhodu asi 1- 2ľudí (v niektorých regiónoch až 400). Podľa posledných štatistických . Keby mozog bolel tak, ako bolí srdce, mnohí ľudia by možno skôr vyhľadali pomoc,“ konštatuje doc.


Lenže nedokrvenie mozgu spôsobuje len oslabenie časti tela. Na inom mieste si môžete prečítať, čo je to cievna mozgová príhoda , ako sa prejavuje a ako sa dá liečiť či ako jej predchádzať. Tieto stavy sú vždy vážne a vyžadujú okamžité lekárske ošetrenie. Treba totiž zistiť príčinu, kvôli ktorej k zmätenosti došlo. I keby sa stav spontánne zlepšil, treba s takto zmäteným človekom ísť k lekárovi na vyšetrenie.


U starších ľudí môže byť zmätenosť prejavom náhlej cievnej mozgovej príhody alebo . Starí ľudia nie sú nároční na oblečenie, stravu, lieky a plienky sa dajú predpísať, a vzhľadom na ich vek a zdravotný stav je každé nové ráno malým zázrakom. To, že ide záležitosť starých ľudí je len všeobecná predstava. V skutočnosti sa u detí vyskytuje oveľa častejšie, akoby ste povedali.


Až jedno dieťa zo stotisíc. U detí mladších ako dva roky je . Poškodením inej časti mozgu, známej ako Wernického oblasť, senior dokáže rozprávať plynule, ale má problémy s pochopením reči druhých ľudí. V prípade straty reči kvôli mozgovej príhode rozsah dôsledkov závisí od rozsahu poškodenia mozgu. V mnohých prípadoch sa senior . Pokiaľ sa však v prípade náhlej cievnej mozgovej príhody , keď dôjde k prasknutiu cievky v mozgu, tzv.


Pokiaľ sa u človeka, väčšinou ide o starších ľudí , objavia takéto príznaky, treba ich upokojiť, posadiť, dať hlavu nabok a rýchlo volať záchrannú službu . Okrem odstrašujúcej druhej pozície v svetovej úmrtnosti drží cievna mozgová príhoda aj jedno prvenstvo. Je číslom jedna medzi príčinami invalidity v Európe a USA. Je to stav, ktorý podobne ako srdcový infarkt vypukne náhle a vyžaduje si okamžitý odborný zásah.


Možno si hovoríte, že vám sa to predsa nemôže stať. Veď porážka, čiže náhla cievna mozgová príhoda postihuje najmä starých ľudí ! Táto choroba, ktorá je na jednom z popredných miest v príčinách úmrtí, útočí na čoraz mladšie ročníky. Splácame ňou daň za nesprávny spôsob života, fajčenie, prejedanie sa.


Cievna mozgová príhoda , úraz hlavy a demencia sú najčastejšími príčinami epilepsie u seniorov. Krivka výskytu epilepsie, má u populácie nad rokov prudké stúpanie. Odhaduje sa dokonca, že seniori ňou trpia častejšie, než deti, a ľudia nad rokov takmer trojnásobne častejšie, než 40- až 59-roční. Mozgové príhody majú mnoho príznakov, podľa toho, či je postihnutá pravá alebo ľavá hemisféra mozgu. Napríklad ľavá hemisféra ovláda reč, preto náhle zhoršenie reči môže byť varovným signálom.


Niektorí ľudia môžu iba pociťovať celkovú telesnú slabosť alebo bolesť hlavy, preto je niekedy ťažké hneď . Už dávno neplatí, že choroby, ktoré najčastejšie postihovali starších ľudí , nemôžu v súčasnosti postihnúť aj mladšiu generáciu. Medzi ne jednoznačne patrí mozgová mŕtvica, ktorá príde nečakane a jej následky môžu byť fatálne. Rizikovým faktorom cievnej mozgovej príhody je vysoký krvný tlak. Preto by mali byť obzvlášť obozretní najmä tí ľudia , ktorí bývajú ďaleko od nemocnice a transport do nej im trvá dlhšie.


Zo slabsej cievnej mozgovej prihody sa clovek moze dostat, nie sa z nej urcite dostane. Náhla cievna mozgová príhoda – ľudovo nazývaná porážka, je infarkt mozgu. A navyše nie je chorobou, ktoré postihuje takmer výhradne vyššie ročníky, až ľudí do rokov ochorie na mozgový infarkt a toto ochorenie môže postihnúť dokonca aj deti medzi prvým a pätnástym rokom života. Dobrý deň, prosím poraďte, kto máte skúsenosti ako s človekom po mozgovej porážke.


Moja mama rokov, mal porážku 26.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba