Vhodna vlhkost vzduchu v byte

Povedzme si najprv niečo o vlhkosti vzduchu , pretože tá istým spôsobom ovplyvňuje aj naše vnímanie teploty. Pokiaľ ide o vlhkosť, treba rozlišovať medzi absolútnou a relatívnou vlhkosťou. Absolútna vlhkosť sa udáva ako celkové množstvo vodnej pary (vyjadrené obvykle v gramoch), nachádzajúce sa v . Na to, aby ste zistili, že máte v byte nízku vlhkosť vzduchu , nepotrebujete mať doma vlhkomer.


Vaše telo je dostatočným indikátorom.

Aj s ohľadom na to treba riešiť, či bude pre vás vhodný takýto pomocník alebo si vystačíte s inými spôsobmi zvlhčovania vzduchu. Pri výbere prístroja majte na zreteli:. V obytných místnostech kolem. Nízká vlhkost vzduchu Vás nutí pro dosažení stejného pocitu tepla vytápět na vyšší teplotu, a to až o 2–°C.


Navíc škodí zdraví, protože vysušuje dýchací cesty a snižuje obranyschopnost organismu. Příliš vysoká vlhkost – nad – také není vhodná. V kombinaci s chladnými povrchy . Optimální vlhkost vzduchu je klíč ke zdraví.

Jak ale v bytě optimální vlhkost udržet ? Udržet optimální vlhkost není jednoduché, ale je to velmi důležité! Kvalitní bydlení si žádá dokonale nastavenou vlhkost vzduchu v každé místnosti. Nízké hodnoty způsobují zdravotní . Okrem čerstvého vzduchu je však otvorené okno aj bránou hluku, prachu a tepelných strát. Pri nedostatočnom vetraní ale začne stúpať vlhkosť.


Na to, aby nám nevysychali sliznice, hygienici odporúčajú vlhkosť vzduchu –. Nepríjemné je, že takáto úroveň relatívnej vlhkosti vzduchu sa spravidla . Zajištění optimální vlhkosti vzduchu v bytě či domě je důležité pro naše zdraví, ale i pro úsporu energie a zvýšení celkové kvality bydlení. Není vhodná pro ty, kteří trpí chronickým zánětlivým onemocněním hrtanu. Nasávají vzduch, který se smíchá s vodní párou a poté přístroj opouští. Trápi vás celú zimu väčšia či menšia nádchu, kašlete, zle sa vám dýcha a pália vás sliznice? Asi máte doma príliš sucho.


Vo vlhkom a teplom vzduchu sa darí nielen plesniam, ale aj baktériám. Ak si nemôžete dovoliť urobiť potrebné stavebné úpravy, musíte sa zamerať na obmedzenie . Jednoduchým řešením, jak dosáhnout optimální vlhkosti v bytě či na pracovišti, je pořídit si zvlhčovač vzduchu. Zvlhčovač vybírejte vždy takový, který vodu v nádobě ohřívá a pára vyfukovaná do místnosti je tak zbavena choroboplodných zárodků.

Takové zvlhčovače jsou schopné zajistit dokonalou čistotu a . Jaká je vhodná maximální vlhkost v bytě ? Ono si nevybereš, suchý vzduch je špatně, vlhko je špatně :roll:. Vlhkosti, která vzlíná po stěnách, se většina lidí obává. Právem, s vlhkostí často přichází plíseň, která už přímo ohrožuje lidské zdraví. Nevhodný je však i příliš suchý vzduch, protože zhoršuje dýchací potíže a nesvědčí ani imunitě.


Pára jdoucí z hrnců sice láká strávníky, ale také . V mraze je to ovšem jinak: čistý a čerstvý vzduch nemusí být příjemný, klesne-li jeho vlhkost pod třicet procent. Zbylými netěsnostmi v oknech a dveřích tehdy přichází právě tolik suchého venkovního vzduchu , kolik je vhodné. Tolik dodává pět osob, jsou li v bytě trvale přítomny.


V zime zaostrite svoju pozornosť na vlhkosť vzduchu v byte ! Vykurovaciu sezónu spravidla sprevádza výrazný pokles vlhkosti vzduchu v byte. Vhodné zvlhčovanie vzduchu prináša úľavu dýchacím cestám, uvoľňuje hlieny z priedušiek a pľúc pri respiračných ochoreniach a umožňuje organizmu rýchlejšie sa zotaviť. Aká je ideálna teplota a vlhkosť miestnosti, v ktorej spíme?


Upchatý nos, vysušené sliznice či popraskané pery. Pociťujete tieto príznaky po rannom prebudení? Príčinou môže byť suchý vzduch v spálni, ktorý výrazne ovplyvňuje kvalitu nášho spánku.


Domáce regulátory tepla nás zvádzajú k tomu, aby sme . Nadměrná vzdušná vlhkost v našich domovech způsobuje nejen ztráty na majetku, ale ohrožuje i naše zdraví. Pojďte se s námi podívat na rady a tipy, jak si v bytě nastavit příjemné prostředí, které nám umožní zdravě dýchat a . Příliš nízká hodnota neprospívá zdraví, nadměrně vysoká pak ohrožuje mimo lidského organismu i stavbu případnou tvorbou plísní na zdech. K určení a vytvoření ideálního stavu je však potřeba znát všechny . Důležitá je také vlhkost stavebních materiálů, tedy třeba zdí či dřeva. Přístroje na takové měření . Aby ste sa cítili dobre vo vašom dome alebo byte príjemne, je potrebná vnútorná pohoda.


Plesne neznášajú prúdenie vzduchu a sucho! Pre správne určenie vlhkosti vám určite pomôže teplomer vlhkomer vhodný do priestoru, ktorý môžete použiť v kuchyni, v pivnici, v izbách, kanceláriách a podobne. Tento článok chce troška kuchynským a troška odborným slovom opísať problematiku vlhkosti v byte. Staré steny (panel alebo aj tehla) dýchali – brali - sali vlhkosť zo vzduchu v miestnosti, vlhkosť vsiakla do stien a vietor ju potom odfúkal z povrchu vonku – za cenu tepelných strát, staré drevené okná prefukovalo, .

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba