Hormonálna substitučná liečba náplaste

Hormonálna substitučná terapia je zameraná na nahrádzanie dôležitých hormónov v období klimaktéria, ktoré už telo netvorí v dostatočnom množstve. Cez pokožku sa postupne uvoľňujú estrogény napustené v náplasti , ktoré majú rovnaký účinok ako estrogény obsiahnuté v hormonálnych tabletkách. Zodpovedne môžem povedať, že podľa posledných svetových odporúčaní sa dnes hormonálna substitučná liečba stále považuje za základný spôsob.


Slovensku majú dispozícii viac ako druhov prípravkov, na odporúčanie gynekológa si môžu vybrať lieky, náplaste , gély, tyčinky či dokonca . Klimaktérium a menopauza „okno do terapeutických možností pre hormonálnu liečbu“.

KLIMAKTÉRIUM A HORMONÁLNA LIEČBA. Počas klimaktéria organizmus ženy pomaly znižuje tvorbu hormónov estrogénu a progesterónu. Začína najčastejšie medzi 45. Preto sa odporúča pri liečbe týchto ťažkostí užívať tzv.


Hormóny sa môžu užívať vo forme tabletiek, náplastí , gélov, podkožných implantátov, nosových sprejov- závisí od prípravku. Hormonálnu substitúciu možno aplikovať mnohými spôsobmi - pilulkami, masťami, náplasťami. Závisí to aj od formy, kožné náplasti a gély sú napríklad šetrnejšie k obehovej sústave a nemajú taký vysoký podiel na vzniku kardiovaskulárnych.


Je síce pravda, že hormonálna substitučná terapia môže preventívne ovplyvniť osteoporózu, no zároveň netreba podceňovať zvýšené riziko rakoviny prsníka.

Dnes si ženy môžu vybrať približne z druhov prípravkov vo forme náplasti , gélu, tabletky či sprej do nosa. Zdalo by sa, že je všetko v najlepšom poriadku. Spokojné sú postihnuté ženy i výnosný farmaceutický biznis. Zdesenie vyvolali výsledky americkej štúdie o dopade hormonálnej substitučnej liečby na zdravie žien.


Medzi liečivá pre hormonálnu substitučnú terapiu forme izolovaných tabliet, krémov, čapíkov, transdermálnych náplastí a hormonálnych špirál. Pri hormonálnej liečbe s menopauzouuprednostňujú sa rastlinné prípravky. Celý zoznam syntetických hormonálnych liekov na menopauzu možno rozdeliť na monofázické, . V preh¾adovej práci autori hodnotia vplyv hormonálnej substitučnej liečby (HRT) na kvalitu života žien.


Kľúčové slová: hormonálna substitučná liečba , postmeno-. HRT so striedaním náplaste Estraderm TTS a Estra- gest pre zabezpečenie režimu bez krvácania zo . Tibolon (LivialR, Organon) v hormonálnej substitučnej liečbe v postmenopauze. Potreba hormonálnej substitučnej liečby (HSL) v prevencii a liečbe uvedených. Samozrejme, antikoncepčné pilulky a hormonálna substitučná liečba sú jedným z najčastejších spôsobov, ako ženy získajú viac estrogénu do tela. Rovnako ako antikoncepčné tabletky, aj náplasť sa používa ako prevencia pred otehotnením, ale aj ako pomoc pri estrogénovej substitúcii.


Väčšinou sa užíva denne vo forme tabliet na prehĺtanie, dostupné sú aj špeciálne hormonálne náplaste , gél či nosový sprej. Na našom trhu sa využívajú transdermálne náplasti na liečbu inkontinencie moču, Parkinsonovej choroby, Alzheimerovej choroby, na tlmenie silných bolestí (opiátové náplasti ), ako hormonálna antikoncepcia, hormonálna substitučná liečba , máme aj kortikoidnú náplasť na liečbu psoriázy .

Užívanie hormonálnej substitučnej liečby u pacientok s gynekologickými malignitami patrí však medzi kontroverzné témy. Podľa dosiaľ dostupných znalostí väčšina gynekologických malignít nie je estrogén dependentná a užívanie hormonálnej substitučnej liečby pri týchto typoch ochorení je tak bezpečné. Hormonálna náhradná terapia ( HRT) nahrádza ženské hormóny, ktoré ženské telo už nevytvára kvôli menopauze. Hľadanie správneho typu HRT. Budete musieť pridať estrogén ako tabletu, gél alebo náplasť.


Bioidentické alebo “prirodzené” . To preto, lebo u tejto ženy je genetická výbava hormonálneho náboja menšia – neskôr sa prejaví, ale o to skôr skončí. Hormonálna liečba v klimaktériu sa nazýva hormonálna substitučná (podporná) terapia. Prospešnosť hormonálnej liečby je rovnaká u tabliet, náplastí , krémov aj gélov. Navyše sú rady, že si chránia zdravie. Sprevádzajú ju komplexné a pravidelné laboratórne, gynekologické, ultrazvukové a mamografické vyšetrenia,.


Charakteristika) Climara je transdermálny systém ( náplasť ) na hormonálnu substitučnú liečbu. Ako Climara účinkuje? Climara obsahuje estrogén estradiol, ktorý je identický s prirodzeným ľudským estradiolom. Estradiol preniká z náplasti cez kožu do krvi. V priebehu klimaktéria dochádza k výraznému poklesu . Jestvujú vo forme tabliet, náplastí , gélu na kožu či injekcií.


Dnes sa táto liečba nenasadzuje plošne, ale len ženám s klimakterickým syndrómom alebo vysokým rizikom rednutia kostí. Horná hranica užívania tzv.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba