Kompostovanie trávy

KOMPOSTOVANIE TRÁVNIKA OŠETRENÉHO HERBICÍDOLegálne dostupné herbicídy, ktoré používate na zdravý rast vášhotrávnika sú schopné sa rozpadať v priebeho niekoľkých dní, perto netvoria žiadne ďalšie nebezpečenstvo pre iné rastliny, ktoré dostávajú compost z trejto trávy. Vyrobte si z pokosenej trávy skvelý kompost. Podľa mnohých je tráva len neužitočný odpa ktorý treba prácne každý týždeň baliť do igelitových vriec a vyvážať do zberného dvora. V skutočnosti je to však vynikajúci materiál do kompostov či na nastielanie.


O užitočnosti nástielky určite . Hodně lidí si kupuje kompostér s představou, že v něm zlikviduje trávu po sekání zahrádky.

S největší pravděpodobností se dočkají jen hnijící smrduté hmoty, která nemá s kompostem využitelným do záhonků nic společného. Predovšetkým treba vedieť, že nie všetko sa do kompostu hodí. Bez obáv možno použiť zvyšky zeleniny po zbere, ale i odkvitnuté časti rastlín. Významným zdrojom organickej hmoty je pokosená tráva , zhrabané lístie či mach, drevené piliny, slama či rozdrvené konáre po prerezávke ovocných drevín alebo . Spracujú pokosenú trávu , burinu, zvyšky rastlín a odrezky zeleniny.


Rozložia popadané ovocie, jesenné lístie, drevenú štiepku, ostrihané konáre zo sadu, piliny a nebudú sa brániť ani pred obsahom čajových vrecúšok, kávou či kartónovou lepenkou. Do kompostu patrí aj slama, podstielka hospodárskych . Když přijde otázka, kam s posekanou trávou , většina zahrádkářů vezme kolečko a trávu vyváží za plot nebo ji rovnou pálí. Omyl, trávu lze kompostovat.

Ušetříte si tak práci s pokoutným likvidováním trávy , ať na pole . Kompost : nejvýhodnější varianta. Máte-li trávy hodně a na pozemku místo, jednou z nejvhodnějších variant je založení kompostu. Pokud to nezvládnete sami, kupte si hotový kompostér. Dobrý den, pro kompostování je o něco lepší tráva posekaná kosou než sekačkou, protože je v ní více vzduchu.


Nejlépe je nechat trávu posekanou kosou na ploše zavadnout nebo i usušit a pak prokládat zeminou, drobnými větvemi, případně kartonem. Pokud se jedná o sa je možné ji přímo využít k plošnému mulčování, . Ich objemový pomer by sa mal čo . Do kvalitného kompostu môžeme pridať skoro všetky organické odpady z dvora, záhrady aj domácnosti. Ideálna je čo najrôznorodejšia zmes materiálov.


Získate ním prírodné hnojivo, ktoré neskôr akoby ste našli. Základom je vedieť, že nesmiete kompostovať samotnú trávu. Tá by začala hniť a tvorili by sa plesne.


Tenké vrstvy trávy prekladajte drobnými konármi, zeleninou alebo iným biologickým odpadom. Charakteristickým znakom pre nerovnomerne vlhký až suchý kompost je sivo – biely plesňový povlak a hubovitý zápach materiálu. Za pridania tekutiny (rastlinný výluh, voda) alebo čerstvého zeleného materiálu (napr. čerstvo pokosená tráva ) je potrebné kompost premiešať.


Chtěl bych založit kompost zejména kvůli posekané trávě. Posekanou trávu (1x za dní) bych promíchával s hlínou a dalšími odpady dle existujících doporučení a návodů.

Jak velký a jaký typ kompostéru mám volit? Je lepší dřevěná ohrada nebo plastový kompostér? Můžete mi na základě zkušeností z . Důležité je nedávat do kompostu pouze trávu , jelikož poté se nejedná o kompostování , ale o silážování (nepříjemný zápach, tvorba kyselin), nevytvoří se kvalitní kompost.


Dále je důležité jednou za 3-měsíce kompost překopat, aby se zaktivovaly mikroorganismy a tím i rozkladné procesy, které bioodpady . Zozbierali sme pre vás najčastejšie otázky ohľadom kompostovania – ako kompostovať , keď je vonku chladno? Dá sa z kompostu ochorieť? Môžete dávať do kompostu rastliny so škodcami? A koľko pokosenej trávy znesie . Zdravím Vás, mám otázku, která se týká správného skladování kompostu a to především po přidání čerstvě posečené trávy.


Jak silnou vrstvu je vhodné do kompostu dávat. Je škodlivé, když kompost tvoří pouze tráva ? Co obsahuje kompost takového složení? Suroviny vhodné do kompostu. KTORÉ ODPADY na kompostovanie. SÚ VHODNÉ NA a) Záhradné biologické odpady.


Pokosená tráva , zvyšky zeleniny, opadané ovocie, zvädnuté rastlinné časti, mladá vypletá burina, odrezané časti vetiev, lístie. Z hľadiska kompostovania rozdeľujeme. Na tento účel nám môže poslúžiť ihličie, slama, hobliny alebo posekané drevo.


Rovnako aj prídavok vyzretého kompostu alebo zeminy znižuje nebezpečenstvo zlepovania vlhkého lístia.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba