Ako sa robi drienkovica

U nás je drienkovice dosť, ale v priemere z 5-tich mnou ochutnaných drienok mojim kritériam zodpovedá len jedna. S kvasom netreba robiť žiadnu vedu. Tohto roku mi tych 150l kvasu dalo 14l úžasnej drienkovice s prenikavou vôňou, ktorá veľmi chutí aj ženám. Overený recept na dlhovekosť má 103-ročný Jozef Daniška z Novák.


Za svoj obdivuhodný vek vraj vďačí drienkovici.

Tohtoročnú si dal vypáliť v Biskupiciach pri Bánovciach nad Bebravou. Je to vypálené pomocou programu Nero. Váš centrálny štartovací bod pre všetky zvukové, video, zálohovacie a zapisovacie úlohy. Vyberte si činnosť z rôznych kategórií, spustite Nero aplikácie a prispôsobte si spúšťač podľa potrieb.


Drienkovicu ti na mail môže . Dokázali z nich vypáliť dobrú drienkovicu. V ľudovom liečiteľstve sa zas drienky používali pri vysokých horúčkach a zažívacích ťažkostiach. Stará Ľubovňa) drieň veľkoplodý už roky , na jar má pekné žlté kvety ale nerodí.

Poradíte mi čo mám robiť. V minulosti bol drieň obyčajný (Cornus mas) dôležitý hospodársky druh. Ako píše Homér, už starí Gréci z neho vyrábali oštepy , zo semien pražili náhradu kávy. Nazýva sa aj včelárska rastlina, lebo po lieske patrí . Veľká časť domácností na Slovensku sa nezaobíde bez kvalitnej domácej pálenky, no okrem slivovice, hruškovice, či jablčného calvadosu je možné sa niekedy stretnúť aj s veľmi netradičnými destilátmi. Pije sa napríklad známa drienkovica spropagovaná bývalým prezidentom Rudolfom Schusterom, . Nepoznam toto ovocie, ako to vypada, u nas to nerastie ani som to nevidela ale ked sa z toho robi drienkovica - podobne ako slivovica- to musi byt dobre Chichocem sa Mrkám Úsmev.


Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte. Nebudeme sa zaoberať ilegálnym pálením v tzv. V súčasnosti môžeme pozorovať všeobecne čoraz väčší záujem o . TASR) – Najlepšia vianočná pálenka v Revúcej je tento rok drienkovica. Vybrali ju na tradičnej súťaži zo prihlásených domácich destilátov.


Ako povedal predseda poroty Ján Bendo, tento rok mali aj tri pálenky, ktoré však v súťaži nehodnotili. Mimo súťaže sa ocitla medovina, trnkový likér, ale aj . A mužské pokolenie dobre vie, že z drieňa alebo drienky sa zvykne vyrábať aj alkohol drienkovica. Plody drieňa sú niečo podobné ako šípky, kyslejšia chuť, používajú sa dozreté buď na priamu konzumáciu alebo sa z nich robia zaváraniny, pečú sa alebo inak spracovávajú tepelne, aby viac zmäkli.

Keď nepríde nikto, naleje si aj sama - jeden na imunitu. Veď drienky a hrozno jej rastú priamo v záhrade. Výroba pálenky je rodinná tradícia. Región je povestný drienkovicou, ktorú v pálenici robia najčastejšie. Táto pálenica totiž nepáli iba obyčajnú klasiku, ale skôr chuťovky, akými sú trnkovica či drienkovica.


Dokonca sa chystajú vyrobiť aj šípkovicu a plánkovicu. Vychádzame z receptov našich starých materí. Gazdovia tu v minulosti pálili väčšinou z plánok, drienok a šípok.


Robili tiež vínovicu z kyslého vína, . Hlavné zásady prípravy kvasov. Občan Slovenskej republiky a jeho domácnosť si môže dať vyrobiť destilát z vlastného ovocného kvasu v pálenici za jedno výrobné obdobie, t. Plody zberáme, keď sú dobre vyfarbené, ale ešte pevné. Sú vhodné na priamu konzumáciu aj na spracovanie. Môžeme ich použiť na prípravu kompótu, sirupu, vína či destilátu, známeho ako drienkovica. Je pomerne vzácny, lebo sa uvádza, že zo 1kg plodov ho možno vyrobiť len až litre.


Usušené plody sú vhodné aj . Dajú sa jesť surové, naložiť na kompót, sušiť. Niekto z drienok robí sirup, džem, marmeládu, alebo dokonca lekvár. Vďaka vzácnosti a náročnosti zberu plodov drieňu obyčajného, sa naša drienkovica radí medzi najvzácnejšie sto percentné ovocné destiláty. Na Viktora doma čakala misa chlebíčkov a drienkovica ! A ešte k tomu list od priateľa, ktorý musel do práce. Viktora po návrate domov tentokrát nečakali vrúcne objatia od priateľa, ale samé dobroty.


Priateľ musí do práce, tak dúfam, že ho stihneme aspoň medzi dverami, dúfal už . Obsahujú i provitamín A, minerály, aromatické látky a triesloviny. Z usušených plodov sa pripravuje čaj. Dá sa z nich robiť aj sirup, marmeláda, džem, či lekvár. V neposlednom rade sa z nich dá vyrobiť pomerne drahá, ale dobrá pálenka „ drienkovica “. Ako správne postupovať pri výrobe kvasu.


Príprava dobrého kvasu na pálenie je veľmi jednoduchá. Základom je len dozreté ovocie, bez plesní a hniloby. Keď je dobré ovocie a dobre to vykvasí, zo 1litrov kvasu vyjde.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba