Praskliny v novostavbe

Dobry den potrebujem poradiť. Mame novostavbu domu, porfix 3hrúbka železobetonova doska s vencom, potom betónové stĺpy medzi nimi porfix a znova veniec, ktorý drží strešnú konštrukciu. Stredom dosky idú dva akokeby preklady, ktoré sú súčasťou dosky, ale spevňujú ju strede domu, idú tiež nosné múry porfix.


Po stenach mame praskliny. Ako reklamovať nedostatky na novostavbe.

Vladimír Sidor, advokát. Už po necelom roku od dostavania rodinného domu a ukončenia prác, sú viditeľné vady, praskliny v múre, odutá omietka alebo poškodená zatekajúca strecha. Ako vyreklamovať chyby a nedostatky na nehnuteľnosti?


Na dome, či v byte sa sem tam objavia trhliny , ktoré však vždy nemusia byť nebezpečné. Veď tak ako my, starne aj stavba, a nevyhnú sa jej vrásky v podobe trhliniek. Trhliny môžu však byť aj veľké, a vtedy treba zvýšiť pozornosť.


Viete ako ich rozlíšite, a môžete ich dať do pôvodného stavu?

Nejčastější reklamace u novostaveb: praskliny v omítce. Počas prvých dvoch rokoch užívania novostavby sa často stáva, že vplyvom „ usádzania“ domu v teréne dochádza k trhlinám v stenách. Najčastejšie sú to takzvané vlasové praskliny. Dobrý deň, chcel by som poprosiť o radu.


DT, medzi nimi vnútri drvený betón miešaný s makadamom a samozrejme ako na každej novostavbe sú praskliny. Trápia ma ale tie väčšie, ktoré sa objavujú . Nebezpečná trhlina - sadnutie domu? Po určitom čase bývania sa môžu aj v novostavbe objaviť poruchy spôsobené použitím nesprávnej technológie alebo chybného materiálu. Praska nam stena v dome.


Trhliny Opravy trhlín na rodinných domoch Vznikajú z rôznych príčin. Dôležité je určiť, či ide o trhliny neškodné, ktoré sa prejavujú len v nenosných konštrukciách, . Novostavba byla postavena dost rychle (začalo se cca v září jednoho roku a skončilo v květnu druhého). Chtěla jsem se zeptat, zda je normální, že barák praská ještě po třech. Konstrukčně podmíněné trhliny vznikají v důsledku změn polohy, tvaru nebo objemu konstrukce po jejím omítnutí.


Obvykle jsou velmi dobře rozpoznatelné, neboť pravidelně prokreslují závadu v konstrukci (např. pravidelné svislé dilatační trhlinky po celé výšce zdi, prokreslení tvárnic na fasádě apod.).

Na niektorých stenách mám aj praskliny nad sebou v rozostupe 25cm ( prasklina je vždy v spoji medzi jednotlivými radami Ytongu 30cm). Z vonkajšej strany ešte . Nicméně ještě ze školy (statika a dynamika staveb) mi uvízlo v paměti, že je běžné, že vlivem tzv. Obecně se trhliny dělí:.


Objevují se u starých domů stejně tak, jak u novostaveb. Jenže taky to nemusí být příčina, ale pouze spolupachatel. Je možné, že příčina je jiná a případná drážka se pouze postarala o polohu trhliny.


A nebo taky může být drážka pouze jedna část problému - kdyby byla jenom drážka a nebo byl jenom ten další problém samostatně, tak by trhlina nevznikla, ale vzájemnou . Príčiny vzniku trhlín treba hľadať v samotnej omietke alebo v podklade. Neusporiadane prebiehajúce trhliny s rozvetvením majú spravidla svoj pôvod v omietke, spôsobe omietania, vysúšania, tvrdnutia a podobne. Tie, čo majú zreteľný smer a sú dlhé, má na svedomí podklad. Trhlina na fasádě, na sloupu, vyboulená stěna nebo prasklina na stropě – častý projev faktu, že se stavbou je něco v nepořádku.


Nelze řešit trhlinu či mezeru ve zdivu betonem nebo snad PUR pěnou. Nutné je vyřešit příčinu, proč trhlina vznikla. V některých případech se jedná o vážný statický problém.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba