Kedy začať pestovať priesady

Začať môžete už teraz, napríklad prípravou na predpestovanie priesad. Predpestovaním priesad skrátite plodinám vegetačné obdobie na trvalom stanovišti, vylúčite vplyvy nepriaznivého počasia v počiatočných fázach rastu. Zároveň zabezpečíte vyššiu úrodu a skorší termín zberu. Nie každá zelenina si však vyžaduje predpestovanie.


Najčastejšie sa z priesad pestujú rajčiaky, . Kedy začať sadiť semienka, či už na priesady alebo von do pôdy, tak aby vám rastliny nepomrzli, no zároveň ste mali úrodu čo najskôr?

Môžeme si v ňom predpestovať zeleninové aj kvetinové priesady na výsadbu na voľné záhony. Cez leto sa dá využiť aj na pestovanie chúlostivejších druhov zeleniny, ako sú uhorky, rajčiaky či melóny. A v zime sem možno umiestniť materské rastliny chryzantém alebo zakoreňovať cibuľové kvetiny určené . Možno ich pestovať na malom prípravnom záhone v skleníku či parenisku, ba dokonca v miskách alebo menších nádobách na parapete v byte.


Polokríčkové paradajky predstavujú akýsi medzistupeň. Ako pestovať paradajky: 1. Už koncom februára alebo v marci začnite s predpestovaním priesad zo semien. Stačí na to použiť napr. K výsevu môžete použiť aj semienka .

Ahojte, je sice este velmi skoro, ale pri dnesnom zavarani velmi dobrej urody rajcin som si spomenula na to, ako sa kazdu jar vacsinou rovnako marne trapim s vypestovanim vlastnych priesad. Moji stari rodicia si bezne pestovali zo semienok z vlastnej minulorocnej urody. Ja to skusam radsej s osivom z . Samozrejme aj umožniť pestovanie zelenín s dlhým vegetačným obdobím (zeler), umožniť získať z tej istej . S predpestovaním priesad paradajok, paprík či uhoriek by ste mali začať skôr ako na vás doľahne jarná únava.


Sezóna vysievania tejto zeleniny je v plnom prúde. Inšpirujte sa nápadmi gazdiniek a ušetríte nielen eurá, ale aj prírodu. Hlavnou výhodou sadenia paradajok od semien je obrovská škála druhov, ktoré môžete pestovať , pretože nie ste závislí na tom, či daná odroda bude na sklade v záhradnom centre alebo záhradníctve. Ak potrebujete bližšie informácie o tom, ako začať výsev v miestnosti, prečítajte si článok . Malo to však jednu malú nevýhodu. Občas sa mi stalo, že mi drobučké sadeničky začali „padať“.


Podľa názoru odborníkov je to spôsobené premnožením húb v substráte. No iste, bodaj by sa nemnožili, keď sa vychádzajúce . Dobrá úroda začína už pri výbere semien vhodnej odrody, tých je v dnešnej dobe široká ponuka, pre naše účely pestovania v nádobách si výborne vedie napríklad úrodná odroda Amy. Plody sú lahodné a farbu majú smotanovo bielu s jemne zeleným nádychom.


Plodom sa môžme tešiť až do neskorej . Naše dlhoročné pokusy, v ktorých sme porovnávali oba spôsoby pestovania ukázali, že z desiatich rokov sú 3-roky priaznivé na pestovanie z priameho výsevu a vtedy sú . Reklama: Pozrite si mapku a tabuľku, kedy začať siať zeleninu, bylinky a kvety.

Nájdete tu, kedy sadiť priesady a kedy je bezpečné siať semienka von do pôdy. Ani pri priaznivom počasí by ste ich na záhon nemali sadiť skôr ako po 20. Zeleninovú úrodu si môžete začať plánovať a chystať už v januári a februári. Ak nemáte vlastnú záhradu, vyskúšajte pestovanie v kvetináčoch alebo väčších nádobách na balkóne.


Bio zelenina dopestovaná bez pesticídov je omnoho chutnejšia a výživnejšia. Ak ste ešte nepestovali, vyskúšajte to. Kedy je posledný jarný mráz vo vašej oblasti zistíte tu: semienka.


Výhony sú pripravené na zasadenie na záhon keď majú až listov. Korene nemôžu nikdy vyschnúť, tak ich treba držať vo vode až do zasadenia. Dnes vám v našej i vašej rubrike poradíme, ako vylepšiť pestovanie paradajok a tešiť sa tak zo zdravých, krajších a chutnejších plodín tejto zeleniny. Priesady sadíme do vopred pripravenej pôdy, do ktorej sme na jeseň zapracovali uležaný hnoj alebo kompost.


Pestovanie priesad paradajok. Ak si chcete vypestovať vlastné priesady , začať so siatím by ste mali už koncom februára. Semienka nesaďte príliš blízko k sebe!


Rastlinky sú potom veľmi slabé a ťažko sa od seba oddeľujú. Dbajte, aby mala každá rastlinka dostatok priestoru.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba