Pestrec mariansky kde rastie

Veľmi dekoratívny bodliak, ktorý mnohí z nás pestujú, ako okrasnú záhradnú bylinu aj napriek tomu, že v očiach iných je to obyčajná pichľavá burina. Rastie do výšky približne 1cm. Má tmavozelené lesklé a vrúbkované listy s ostňami na krajoch. Má jeden červenkasto ružový kvet. Kvitne od júna do augusta.


Kvety, listy a semená sa zbierajú pre liečivé účely.

Rastlina obsahuje silymarín, ktorý sa používa pri liečení pečene. Je to jedna z najúčinnejších látok na ochranu . V pamäti Podobné Hodnotenie: - ‎hlasy 30. Spoznajte pestrec mariánsky , aké sú jeho tajomstvá.


Ak na sebe pozorujete fľaky na koži, znamená to, že vaša pečeň nefunguje presne tak ako má. Pestrec mariánsky je veľmi pichľavá bodliakovitá rastlina vysoká – m podobná benediktu lekárskemu. Je to neklamný znak, že treba zmeniť minimálne . Starí Rimania ho používali pri ochoreniach.

Pochádza z mediteránnej oblasti, kde rastie na skalistých, výslnných miestach. Bola zavlečená aj do Austrálie a Južnej Ameriky. Kultúra rastie pomerne rýchlo.


V riadkoch sa vyjednotí na . Svojou mohutnosťou a dekoratívnosťou má pestrec medzi liečivými bylinkami dominantné postavenie. Listy sú tmavozelené, ostnato-laločnaté, kvety sú červenofialové. Splanené formy rastú i vo voľnej prírode.


Bylina pochádza z Kanárskych ostrovov, je rozšírená v západnej Európe , Malej Ázii, Južnej i Severnej Amerike, alebo na juhu Austrálie. Pestrec kvitne od júna do augusta, avšak na Slovensku môže dobre rásť iba v nižších . Kde rastie pestrec a aké časti sa zbierajú. Ako bolo spomenuté, pestrec mariánsky nenájdete nikde na lúke alebo v lese. Táto rastlina u nás bežne nerastie a preto si ju môžete buď vypestovať alebo zakúpiť hotový pestrecový čaj či olej. Na liečivé účinky sa používajú pestrecové semienka.


Ak si chcete zdravotne pomôcť,tak hľadajte pomoc tým,čo rastie na strome,kríku či lúke. Predstavujeme vám systém užívania dvoch plodov byliniek pestreca mariánskeho -v DRVENOM stave a Egyptského čierneho kmínu-černuchy , pomocou ktorých sa v krátkom čase dopracujete k zdravej pečeni,čo . PESTREC MARIÁNSKY – ZDRAVÁ PEČEŇ I ŽLČNÍK. Niektoré štúdie už potvrdili , že silymarín obsiahnutý v Pestreci mariánskom chráni pred poškodením DNA a znižuje aktivitu látok stimulujúcich rast tumorov.

Aj preto o ňom mnohí hovoria ako o “zázračnej bylinke”. Dnešné výskumy a vedecké štúdie jednoznačne preukazujú priaznivé účinky ktoré pestrec mariánsky má. Najintenzívnejšie sa pestuje v južnej Európe, severnej Afrike či Ázii.


Mapovanie výskytu na Slovensku. Dnes rastie po celých Spojených Štátoch, ale ostropestrec mariánsky pochádza zo Stredomoria, Malej Ázie a severnej Afriky 1. Na medicinálne účely sa používajú iba semená, ktoré by sa mali zberať ku koncu rastového obdobia 2. Ako sa používa: V poslednom období sa ostropestrec mariánsky stal takmer synonymom . Pochádza zo Stredomoria, pestujú ju v záhradách v teplejších oblastiach. Latinský názov upozorňuje na podobnosť s bodliakmi-veľmi pripomína aj benedikt lekársky.


Už dlhodobo som spokojný so značkou Zelený Život, ktorá ponúka pestrec mariánsky v dobrej kvalite i cene. Zaujímavosťou je, že môže rásť ako jednoročná aj ako dvojročná rastlina, čo je pomerne unikátne u liečivých bylín. Pochádza skôr z teplejších oblastí Stredomoria a Ázie, no v strednej Európe je už zdomácnený.


Len tak ho vyplieť by však bola veľká chyba, nakoľko táto rastlina má viacero dôležitých liečivých účinkov.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba