Rozmnožovanie jabloní odrezkami

Metódy rozmnožovania meristémovými kultúrami sa osvedčili pri rozmnožovaní ozdraveného materiálu jahô malín, egrešov, broskýň, jabloní , sliviek a marhúľ. Odobratím určitej časti z rastliny, môžeme získať rastlinku novú, ktorá má tie isté vlastnosti, ako mala materská pôvodná rastlina. POHODA ZAHRADA AUGUST CAST ROZMNOZOVANIE RASTLIN ODREZKAMI.


Potápať môžeme ríbezle, egreše, černice, krížence malín s černicami, krížence ríbezle čiernej s egrešom, liesky a dule, ale tiež vegetatívne rozmnožované podpníky jabloní. Odrezky sú oddelené nadzemné časti alebo korene materských ovocných rastlín, ktoré zakoreňujú a vyháňajú nové .

Očkovanie a vrúbľovanie orechov nepatrí medzi jednoduché spôsoby vegetatívneho rozmnožovania týchto rastlín. Zaujímalo by ma či sa dá rozmnožiť orech odrezkami z materskeho stroma? V praxi sa veľmi často používa vegetatívne rozmnožovanie. Pri ňom sa používajú rozličné časti rastlín, ktoré sú schopné zakoreniť v krátkom čase. Získajú sa tak jedince, ktoré majú rovnaké vlastnosti, ako mali materské rastliny.


Rastliny sa rozmnožujú delením trsov, kopcovaním a potápaním, odrezkami , . Okrem rozmnožovania rastlín delením môžete v lete získavať nové rastliny pomocou odrezkov.

Ide o rýchlejší a jednoduchší spôsob rozmnožovania. Podmienkou je vybrať z drevín také výhonky, ktoré nie sú príliš drevnaté, ale ani príli. V záhradkách sa takto najčastejšie rozmnožujú ríbezle, josta a niektoré okrasné dreviny.


Podstatou je príprava odrezkov dlhých 1až 2milimetrov, ktoré mierne šikmo napicháme do kyprej úrodnej pôdy na vzdialenosť približne 1milimetrov, tak aby vrchný púčik bol nad pôdou. V júni zelenými odrezkami rozmnožujeme drobné ovocie, ako je ríbezľa, josta, černice, listnaté a ihličnaté okrasné dreviny. Podobným spôsobom môžeme získať kríčkové tvary ríbezlí, egrešov, moruše, drienky, vegetatívne podpníky jabloní , dulové podpníky, pre hrušky, mahalebku, podpník vhodný pre . Skôr, ako budeme hovoriť o rozmnožovaní odrezkami , potápaním atď. Povedzme si, že vegetatívne rozmnožovanie má oproti generatívnemu svoje prednosti, ale aj nevýhody. Hlavnou prednosťou je možnosť uskutočniť všetky jeho spôsoby v bežnej záhradníckej praxi.


V podstate ide o najjednoduchšie práce: odrezať . V júni až júli je vhodný čas na rozmnožovanie niektorých druhov rastlín tzv. Sú to odrezky z mladých výhonkov, ktoré narástli tento rok a ešte nezačali drevnatieť. Asi vás sklamem, ale najvhodnejším spôsobom je rozmnožovanie in vitro, čo je v domácich podmienkach nerealizovateľné. Viete si ich po domácky rozmnožiť odrezkami alebo potápaním, rastliny však nedosiahnu takú vitalitu ako v prípade in vitro rozmnožených sadeníc.


Preto pokiaľ chcete vitálne . O chvíľu bude nová jar a na rade sú ďalšie jablone.

Navyše stromy dopestované zo semena sú dlhožijúce. Dožívajú sa o desiatky rokov viac ako vegetatívne . Slovensku známe ako kanadské), liesky, dule, ale tiež vegetatívne rozmnožované podpníky jabloní. Z okrasných rastlín môžeme rozmnožovať potápaním rhododendron, azalea, hedera, cotoneaster, juniperus, buxus, rosa a iné.


Ako postupujeme pri rozmnožovaní ? Drobné ovocie, okrasné listnaté dreviny sa veľmi ľahko rozmnožujú odrezkami , ktoré získame z tohtoročných výhonkov, ktoré nám vyrástli na kríkoch od apríla tohto roku do konca októbra, čiže mesiace august a september sú ideálne pre rozmnožovanie drevín pomocou drevnatých . Pri rozmnožovaní oddelkami má velmi slabý koreňový systém. Rast tento podpník oslabuje o viac ako podpník M 9. Rozmnožovanie bylinnými odrezkami je slabé. Ak mi vyrastú výhonky z púčikov z naštepeného vrúbľa na podpníku, nie z podpníka, sú to tiež podpníky M alebo plánky odrody jablone , ktoré boli.


Tiež odporúčam kúpiť si ešte nenavrúbľovaný podpník v ovocnej škôlke a na tento podpník vrúbľovať alebo podpník rozmnožovať koreňovými odrezkami. Letné odrezky čerešní zakorenené v lete predávajú až o ďalší rok na jeseň. Vrúbľovanie –nepriame vegetatívne rozmnožovanie.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba