Priemerne platy vo svete

Tak ako sa líši kultúra krajín po celom svete , tak sa líši aj plat , ktorý obyvatelia dostávajú. Nezáleží však len na číslach, pri ktorých je mnohokrát rozdiel naozaj veľký. Aké sú teda rozdiely v mzdách krajín z rôznych kútov Zeme?


Premiér Robert Fico cez víkend ohlásil nárast minimálnej mzdy na Slovensku. Porovnali sme jej aktuálnu výšku so svetom. Vo Francúzsku je najnižší zárobok vyšší. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorá monitoruje a analyzuje krajín nedávno zverejnila veľmi zaujímavý graf. Poukazuje na veľkosť hodinovej minimálnej mzdy po zdanení, v amerických dolároch, pre krajiny OEC ktoré ju aj naozaj zaviedli.


Austrália a Luxembursko vedú . Zaújmavá tabuľka ukazuje aké sú priemerné platy vo svete. To, že v různých státech, byť navzájem sousedících, dostávají lidé zcela odlišné výplaty, není žádná novinka. Víte však, kde dostávají za svou práci zaplaceno nejvíce?


A jak se změní náhled na situaci, když v daných státech zohledníme i cenovou úroveň zboží a služeb? Dozvíte se v následujícím článku a . Tento nárast síce nie je nijako veľký, no rastúci trend platov si stále zachovávame. Avšak oproti platom v iných krajinách EÚ sme stále na tom podpriemerne. Nie každý občan Európskej únie si môže rovnakým dielom siahnuť do svojej peňaženky.


Kým Luxemburčania a Dáni dosahujú priemerný plat. Hrubý plat priemerne zarábajúceho Maďara je asi o eur nižší ako u Slováka, v čistom si však nájde menej až o približne 1eur. U našich západných susedov sú čisté platy v prepočte na eurá rádovo o šesťdesiat eur vyššie ako u nás.


A kde sú najvyššie mzdy vo svete ? Myslíte si, že sa máte nejako zle? Alebo je vám zase vo vašej krajine veľmi dobre ? Ukazovateľ minimálnej mzdy síce neznamená automaticky bohatstvo krajiny. Výše průměrné mzdy je v těchto zemích dlouhodobě nejvyšší. Nejnižší průměrná mzda z uvedených vyspělých zemích světa je v Lotyšsku, Litvě a Mexiku, kde nedosahuje 7euro měsíčně. V Česku činila průměrná měsíční hrubá mzda v loňském . V priemere sa nominálne hodnoty minimálnej mzdy v Únii zvýšili o päť percent – najviac v Španielsku, kde vzrástla o vyše osem percent.


Okrem štátov EÚ má uzákonenú minimálnu mzdu ešte asi ďalších krajín vo svete. Nejlépe se žije ve švýcarském Curychu. Sice je tam nejdráže, ale lidé berou nejvyšší výplaty. Srovnejte si svou výplatu s platy ve světě. V ktorej krajine Európskej únie je najvyšší priemerný zárobok?


O tom, že na Slovensku sú platy nižšie ako v západnej Európe, všetci dobre vieme. Vďaka dátam EUrostatu však vieme, aké priepastnú sú tieto rozdiely. Vyplýva z nich okrem iného aj to, že na čistý mesačný švajčiarsky plat musí priemerne zarábajúci Slovák odpracovať až takmer mesiacov. Spojené štáty americké, čiže USA, patria medzi najvyspelejšie ekonomiky a krajiny sveta a vo viacerých rebríčkoch sú dokonca na prvom mieste.


Detroite sa recesia neprejavila v tomto meste natoľko, aby to významne ovplyvnilo priemerný plat. Okrem vyjadrenia priemerného zárobku v krajinách EÚ v absolútnej hodnote, čiže v prepočte na Eurá, sa dá porovnať priemerná mzda v rámci krajín EÚ aj prepočtom na paritu kúpnej sily. Táto zahŕňa bežné výdavky domácností na konečnú spotrebu a . Hlavne maďarskí zamestnanci čelia totiž oproti tým slovenským vyššiemu daňovo-odvodovému zaťaženiu. Na druhej strane, v Českej republike sú platy v prepočte na eurá rádovo o stovku vyššie ako u nás.


V porovnaní s ostatnými krajinami naše priemerné platy za veľa nestoja. Predbehli nás aj naši západní susedia. Aj Česi však môžu o vyše 5-tisícovom plate Švajčiarov len snívať. Podľa jednej metodiky zarobil vlani v hrubom priemerný Slovák 7€, podľa inej 8€.


Realita je však úplne iná. Platy Značky: Minimálna a priemerná mzda, Minimálne mzdy vo svete , Platy vo svete. Priemerné platy a minimálna mzda v Číne. Vyplýva to z najnovšej analýzy Poštovej banky.


Minimálna mzda v Luxembursku je viac ako dvojnásobne vyššia, než mzda priemerne zarábajúceho Slováka.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba