Oprava prasklin v murive

Trhliny viditeľné v omietke môžu byť niekedy podstatne užšie ako trhliny v murive skryté pod omietkou (rozdiel môže byť aj niekoľko centimetrov). Fyzické starnutie sa prejavuje vznikom trhlín, opadávaním omietky, vlhnutím muriva a plesnivením stien, rozpadávaním sa drevených konštrukcií vystaveným striedaniu sucha a vlhka. Dôležité je určiť, či ide o trhliny neškodné, ktoré sa . Ani tie najlepšie omietky nie sú dostatočne pružné, môžeme v nich čoskoro objaviť trhlinky.


Hoci na bezpečnosť stavby vplyv nemajú, môžu pôsobiť rušivo. Postupy opravy prasklín. Ak na stene objavíte drobné prasklinky, možno ich opraviť pomerne ľahko.


Ideálne je, ak všetko vykonávame pred celkovým maľovaním miestnosti. Pomocou maliarskej špachtle odstráňte okolie prasklín , ktoré sa odlupuje. To urobte až na pevný podklad steny.


V prvom rade musíme zistiť o akú prasklinu ide. Je možné, že malá prasklinka v murive skrýba pod sebou oveľa väčší problém. Preto je vždy nutné odstrániť murivo pozdĺž praskliny vo vzdialenosti a viac mm. Takto odhalíme príčinu praskania muriva a zistíme hlavne veľkosť (šírku a dĺžku) praskliny , ktorá . Skôr či neskôr vám totiž z pod maľovky začnú presvitať.


Ak má byť vaša oprava stien úspešná, musíte prasklinu najprv . Vhodnými podkladmi sú omietky, sadrokartón, murivo, drevo. Môžme ho pretierať, nesteká, nesťahuje sa. Veľmi dobre sa uhladzuje a je brúsiteľný.


Odoláva pôsobeniu vody, mrazu, má veľmi. Dajú sa takéto defekty opraviť, alebo je nutné zhodiť celú omietku? Toto na fotto nieje prasklina v omietke ,ale prasklina v murive.


Ytong - oprava praskajúcej steny - Obvodové a n. Praskliny na dome - injektáž - Základy, pivnica. Prasknutá omietka v interiéri - Omietky 21. Hovorí sa im tmely akrylové alebo stavebné akryláty.


Kúpime ich v téglikoch, vedrách alebo v . Malé trhlinky sa dajú odstrániť pomocou tlaku vody a maltovej výplne. Oprava menších trhliniek. Cena opravy základov sa odvíja od ceny betónu a ľudskej práce. Treba vyhotoviť sadrové terče cez súčasné praskliny a sledovať v čase, či dôjde k ich porušeniu.


Ak dôjde k ich porušeniu, znamená to, že „sadanie“ domu pokračuje. Všetky prípravky určené na opravy prasklín v stene zakúpite v špecializovaných predajniach (dnes už aj v moderných supermarketoch, kde ale výber nie je tak veľký). Zoženiete ich v malých tubách, téglikoch alebo väčších vedrách.


Stavebné akryláty môžete zakúpiť v bielej, sivej a hnedej farbe. Niektoré tieto príklady sú priam hrôzostrašné, a na prvý pohľad by sa zdalo, že sú neopraviteľné, ale u všetkych týchto príkladoch sa nám podarilo tieto satické poruchy opraviť a uviesť stavbu do pôvodného stavu, často s lepšími statickými vlastnosťami, ako mali pôvodne, hlavne u starších stavieb. Najčastejšími statickými . Vhodný pre opravy a špáry muriva , sadrových povrchov a ostatných poréznych podkladov. Tie však časom môžu prerásť do hlbokých a spôsobiť opadanie omietky a poškodenie muriva.


Trošku náročnejšia je oprava väčších prasklín v omietke. Väčším škodám predídete. Ak nezakročíte včas, vlhkosť sa rozšíri, omietka začne opadávať a narúša sa aj pevnosť muriva. Zdravim, rada by som chcela zistit ake su moznosti opravy praskliny na stene. Desaťcentimetrová prasklina na dome je už osudná.


Naopak, trhliny v murive široké desať a viac centimetrov či vysunutý múr sú dôkazom toho, že mohlo dôjsť k narušeniu základových pásov pod domom.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba