Uprava strmeho svahu

Využite terénne nerovnosti v záhrade vo svoj prospech. Do svahu je ideálne zapracovať skalku s bohato kvitnúcimi skalničkami a kosodrevinou. Nezabudnite však spevniť svah kokosovými rohožami. Kopcovitý terén okolo domu je veľmi atraktívny, ale každá paráda niečo stojí.


V tomto je nutná aspoň základná úprava svahu v záhrade, aby z vašej pýchy po prvej jarnej búrke neostalo len bahnisko. Na malé svahy postačí suchá pokládka Na šikminu do vám bude stačiť opora z prírodného kameňa.

Prvním je vnitřní stabilita svahu a druhým je stabilita povrchu svahu (viz. protierozní ochrana). Vnitřní stabilita strmého svahu se řeší vyztužením zemní konstrukce a to pomocí horizontálně . Pre niekoho nevýhoda, pre iného to môže byť, naopak, zaujímavá výzva. Aj svahovitý pozemok má svoje prednosti, dokonca niektoré rastliny na ňom oveľa viac vyniknú. Spôsobov jeho úprav je niekoľko. Svahovitý terén dokáže poriadne zamotať hlavu – nielen majiteľovi pozemku, ale neraz aj architektovi.


V porovnaní so záhradou na rovine je však záhrada na svahu zaujímavejšia a dynamickejšia. Ale na druhej strane aj konštrukčne (a teda i finančne) náročnejšia.

Ako upraviť svahovitý terén v záhrade 1. Priznajme si – vybudovať na svahu ukážkový kvetinový záhon nie je jednoduché. To isté platí aj o okrasných drevinách. Kvoli kludu a tieneniu susediacich domov by som rad situoval dom viac dozadu. A tu prichadza moj problem.


Vie niekto poradit ako na spevnenie toho strmsieho svahu ? Okrem toho musíte byť opatrnejší pri výbere rastlín a treba rátať aj so zvýšenými investíciami do terénnych úprav či odvodňovacieho systému na úpätí svahu. Z dlhodobého hľadiska však nakoniec jednoznačne získate. Záhradu predsa nezakladáte na . Pri úprave svahovitej záhrady sa nezaobídete bez oporných múrikov či palisád. Ak sa sklon svahu priblíži k 45°, pripadajú do úvahy oporné múriky z rôznych materiálov.


Dočasná ochrana svahu pomocou prírodných protieróznych sietí, rohoží a textílií pomáha zabrániť na strmých svahoch povrchovej erózii a to zvyčajne do doby vzrastu. Ak postavíte oporný múr a vyrovnáte svah , vzniknú praktické terasy. Sklon vyšší ako je 45° je potrebné viac spevniť proti zosuvu pôdy a zabezpečiť dobré odvodňovanie svahu napríklad kamenným oporným múrom.


Pred začiatkom stavby oporného múru sa robia terénne úpravy na vyrovnanie povrchu. Kokosová rohož je vyvinutá pro zpevnění strmých svahů , je to unikátní spojení dvou materiálů (Plantex a přírodního kokosového vlákna) tzv. Skládá se z textilie zabraňující prorůstání plevelů, zároveň drží vlhkost v půdě a neuvolňuje třísloviny.

Používá se na velmi strmé svahy, které dostatečně zpevní . Systémy Maccaferri s vystuženou horninou sú špička v oblasti spevňovania strmých svahov za konkurenčnú cenu. Ponúkajú dlhú životnosť a vysoké možnosti prispôsobenia pre rôzne geotechnické podmienky. Erózia pôdy v dôsledku narušenia stability svahu je chronický problém dnešnej doby, ktorý . Při výstavbě domu nebo při úpravě zahrady mohou vzniknout strmé svahy. Prosté zatravnění nebo výsadby nedokážou svah stabilizovat, vybudování opěrné zdi zas často není z různých důvodů možné.


Jednou z možností je založení výsadeb nebo trávníku za podpory protierozních geotextilií. Před úpravou pozemku si rozmyslete celkovou koncepci zahrady. Je-li pozemek výrazně svažitý, zvažte veškerá technická a stavební řešení, která umožní zahradu ve svahu obývat. Příkrý svah bez teras a schodiště jistě k odpočinku nebo sportu nevyužijete. Uvědomte si, odkud a kam budete nejčastěji . Potůček představuje v zahradě ve svahu pomyslnou třešničku na dortu.


Je mnoho možností, jak upravit zahradu, ale místo ve svahu má svá specifika, kterými se od obyčejné zahrady umístěné na rovině liší. S dodržením určitých pravidel dosáhnete zajímavých rozměrů, jež rovině chybí. Nebojte se do úprav svahů pustit s . Protierózna ochrana čela vystuženého svahu. Rekonštrukcia svahu po zosuve na sklon 45°– 50°– 55°– 60°– 65°– 70°. Prefabrikovaný stavebný systém strmých svahových úprav.


Výstavba cestných telies a rýchlostných komunikácií. Nejčastějšími oblastmi použití vyztužených zemních konstrukcí jsou násypová tělesa silničních a železničních staveb, zemní tělesa budovaná v rámci terénních úprav pro výstavbu průmyslových, obchodních i obytných souborů, případně sanace povrchových sesuvů svahů v územích s přirozeným sklonem .

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba