Typy krovů

Tvary a názvosloví střech. Rozdělení střech podle tvaru. Základními typy střech podle tvaru jsou: a) Sedlová střecha. UvP_STAVO_STA60_001_typy střech.


Drevený krov je nosná strešná konštrukcia zväčša malého rozpätia, ktorá sa používa ako nosný prvok pri šikmých strechách a funguje na princípe uzavretých trojuholníkov spevnených vo vrchole. Je zhotovená prevažne z dreva.

Prenáša zaťaženie zo strešného plášťa (škridla, šindeľ, plech,) a poveternostných vplyvov . Krov V pamäti Podobné Preložiť túto stránku Účelem krovu je přenášení zatížení od vlastní tíhy, skladby střešního pláště ( záklop, laťování, izolační vrstvy, střešní krytina), sněhu, větru a případných dalších. Obvykle se ale používají jednodušší typy stolic, velmi často pouze šroubované, bez obvyklých a typických tesařských spojů, které byly nahrazeny moderními . Krovové konstrukce prodělaly hodně velký a dlouhodobý historický vývoj, a to zejména po stránce konstrukční. Z tohoto důvodu je systematické dělení krovových soustav problematické. Proto se v odborné literatuře také často liší.


Krovové soustavy je možno rozdělit například podle tvaru střechy, podle typu konstrukce, . Projekt krovu je potrebné zveriť kvalifikovanému projektantovi a statikovi, najmä ak ide o novodobé sústavy a spôsoboch spájania, pri ktorých neplatia dlhodobo overené pravidlá. Dôkladne spracovaná projektová dokumentácia v konečnom dôsledku ušetrí prestoje na stavbe, zabráni zbytočnému plytvaniu .

Krovy se dělí podle konstrukčního uspořádání, především podle způsobu podpory krokví. Jedná se o tradiční uspořádání krovu. Dalšími typy jsou věžové a stanové soustavy, používané pro vysoké štíhlé střechy a vlašské soustavy pro nízkou střechu.


ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ KROVŮ. Soustava stanova a věžová - stanové krovy mají jako . Krov je nosná konštrukcia strechy, ktorá prenáša . Veškeré krovy musejí být perfektně navrženy - návrhy pak musí být podloženy statickými výpočty. Výčet typů najdete v šikmých střechách. Volba typu konstrukce krovu záleží na mnoha aspektech - například pak na rozpětí, požadavku na obytné podkroví, typu krytiny nebo geografické poloze. Některé typy krovů nejsou totiž . Ani u krovů mimořádných rozměrů nebylo nutné ztužení spojů železnými prvky.


Nezbytnou podmínkou správné funkce tohoto typu krovů bylo namáhání dřeva normálovou (osovou) silou, nejlépe vyhovoval strmý sklon střech. Nevýhodou byla velká výška střech, z toho vyplývající velké zatížení větrem, velké množství dřeva . Názvosloví jednotlivých prvků krovových konstrukcí. Z hlediska konstrukce taktéž existuje velké množství typů konstrukčních soustav dřevěných krovů kostelních věží – např. Konstrukční principy krovů střech valbového typu.


Mollerova soustava, Otzenova konstrukce, různé typy střech cibulových, báňových, různé typy krovů tvaru jehlanu atd. Tyto poznatky jsou aplikovány na řešení zastřešení půdorysu 9x12m, pomocí dvou zcela odlišných konstrukčních alternativ, a to vaznicové a hambálkové soustavy.

Součástí řešení je porovnání jejich spotřeby materiálu a náročnosti práce. Práce je pro základní rozdělení krovů a charakteristiku vybraných typů vazeb. Krov musí byť dimenzovaný tak, aby uniesol zaťaženie nielen svojej hmotnosti a samotnej krytiny, ale aj snehovejvrstvy či v prípade pochôdznej strechy aj dospelého človeka.


U určitých typů konstrukce není nalezení idealizovaného výpočetního modelu velkým problémem, zejména pokud se jedná u staticky určitou konstrukci. U krovů , které jsou téměř vždy staticky neurčité, je však častým problémem určit tento idealizovaný výpočetní model, zejména co se týká vodorovnéhoi .

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba