Broskyňové jadierka

Sušíte jadierka z marhúľ? Obsahujú látky, pre ktoré sú žiadané, pretože údajne dokážu pomáhať v boji s rakovinou. Ale zároveň sú to látky jedovaté a obávané. Krvavé mušle či jadierka z marhule. Poznáte horké marhuľové jadierka ? Pochádzajú z Ázie a sú všeobecne známe pod názvami vitamín B 1 laetril či amygdalín.


Ich zdravotné účinky však vyvolávajú veľa diskusií. Ako nám povedal výživový poradca Tibor Antony, existujú dva druhy marhuľových jadier – sladké a horké. Marhuľové jadrá dodávajú ľudskému organizmu veľa minerálnych látok najmä horčík a kálium. Dôležitý je aj vysoký obsah kyseliny listovej (potrebnej najmä v čase tehotenstva).


Horké jadrá obsahujú okrem toho zvýšenú koncentráciu látky . Marhuľové a broskyňové jadrá sa napríklad v Nemecku používajú na výrobu persipánu (verzia marcipánu). Horké marhuľové jadrá sú vo svete obľúbené pre zvýšený obsah prírodnej látky amygdalín, tzv. Ale konzumácia jablčných jadierok nie je to isté, ako keby ste boli priamo vystavení kyanovodíku. To je dôvo prečo majú . Chutilo vám jablko, marhuľa, slivka či broskyňa?


Ak ste neboli naozaj veľmi hladní, určite vám zostali jadierka alebo kôstka. Pustite sa teda do zaujímavého dobrodružstva a vypestujte si z nich vlastné ovocné stromy. Máte obavy, že vám vyrastú len plané rastliny s nechutnými plodmi? Tak ako fakt, že obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Nikomu preto nenapadne, že by mohli aj uškodiť.


Bežné jablká, paradajky, broskyne či zemiaky, ktoré mávate na jedálenskom stole, môžu byť pre ľudský organizmus nebezpečné. V niektorých prípadoch spôsobujú až smrť! Kôstky jabĺk a čerešní obsahujú typ kyanovodíka nazývaný kyselina kyanovodíková, ktorá spôsobuje otravu. Nepokúšajte sa preto jesť ani jadierka broskyne a marhule.


Napríklad: ak zjete tri jablká denne, jadierka z troch jabĺk sú dostatočným prísunom B17. Nemali by ste zjesť kilo jablkových jadierok. Druhá cesta, jedno broskyňové alebo marhuľové jadierko na kg telesnej váhy je dostačujúce v rakovinovej prevencii, ale množstvo závisí od konkrétneho človeka a jeho . Ako vy, aj ja ( my) som pojedla skoro všetky jadierka z marhúľ, ktoré sa pojedli, nepamätám, žeby mi z nich niečo bolo, možno záleží aj na tom, aký má kto citlivý . Aj kôstky marhúľ, presnejšie jadierko v nich obsahuje významnú látku - vitamín B17.


Kôstky, ktoré sú cez zimu len v papierových sáčkoch, na jar veľmi zle vzchádzajú a ich výťažnosť je nízka. Kedy kôstky broskýň vysievame? Kôstky na jar z piesku a pivníc vyberieme, tvrdé oplodie, ktoré nám neprasklo opatrne rozbijeme a vysádzame len broskyňové jadierka s naklíčeným klíčkom. Jadierka ukladáme do rýh . Slovenské jedlá a medzinárodná kuchyňa. Recepty pre chutný život.


V prípade horkých jadier sa ovocie ručne prekrojí a kôstka vyberie. Jadrá sa získavajú sušením. Kôstky sú samostatne ďalej sušené a napokon sa rozbijú aby sa získalo jadro.


Následne sa jadierka starostlivo . Potraviny obsahujúce vitamin B-sú nasledovné: JADIERKA PLODOV: najvačšia koncentrácia vitamínu B-bol nájdený v horkých mandliach. Jablká, marhule, čerešne, broskyne , slivky, hrušky. Jadro z kôstky najlepšie z vinohradníckej broskyne v novembri vylusknem vo zveráku.


Nádobu umiestnim do chladnej pivnice a počas zimy udržiavam piesok vlhký.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba