Je rýchlosoľ škodlivá

Na rýchlosoľ vás neupozornia ani takzvané farmárske predajne. A iba málo zákazníkov zaujíma táto soľná zmes. Označenie domáci, farmársky alebo tradičný nemá žiadnu oporu v legislatíve, upozorňujú odborníci na zdravé stravovanie. Väčšina malovýrobcov rýchlosoľ používa, výnimkou sú len niektoré tepelne spracované špeciality.


Informáciu o použití nájde zákazník na etikete. Aj pre domáce údeniny platí, že ich .

Napríklad: výroba pracích práškov, čistiacich prostriedkov, lakov, výroba plastov, PVC atď. Dusitanová soliaca zmes. Zloženie: Jedlá soľ, dusitan sodný ( 6-), jodid draselný, protihrudkujúca látka (E536). Pri priamom použití zdraviu škodlivé ! Nepoužil som rýchlosoľ , ale normálnu soľ. A ešte som chybne dal viac cukru než bolo v recepte (1pl), ale neviem, či toto može byť príčinou.


No uvidíme, nenechám sa odradiť a uskutočím ďalšie pokusy. Príprava ma stála 8EUR ( kilo masa), nejaký čas a nejaké energie.

Z nej v našom tele vznikajú rôzne nitrozamíny, ktoré sú silné karcinogény. Tu môžem iba pripomenúť, že obsah dusičnanov a . Telo ich musí niečím vyzrážať, aby to nevadilo organizmu. A k tomu mu slúži vápnik a horčík. Použitím dusitanovej soliacej zmesi sa celý proces urýchlil - odpadla fáza rozkladu dusitanov a preto sa volá rýchlosoľ. Nitrozoamíny prijímame aj priamo v potravinách, napr.


Pri spaľovaní organických materiálov (drevo, uhlie, tuky a iné) vznikajú . My chceme toto prečítať za nich a značkou ich jednoducho uistiť, že nekupujú nič pre organizmus škodlivé , opisuje spoluautorka projektu Ivana Bednářová. Tým sa vysvetľuje, že v zozname výrobkov nenájdete napríklad šunky, kde je rýchlosoľ , Praganda obsahujúca E25 potrebné na výrobu, aby šunka . Konzervant a stabilizátor. Voľakedy sa používali na vyfarbenie dusičnany, ktoré sa najskô vplyvom prítomných mikroorganizmov menili na dusitany a tie reagovali s hemoglobínom.


Ja používam rýchlosoľ o,Mäspona. Rýchlosoľ je zložená zo soli a. Vo väčšine našich produktov nájdete len mäso, vodu, koreniny a rýchlosoľ. Mäso je kvalitné, zo stehna alebo pliecka.


Odpad alebo separát by ste v našich produktoch hľadali márne“, vysvetľuje Janšák. Bežnou praxou dnes je „napichávanie“ mäsa fosforečnanmi, aby udržalo . Je pravda nebude tak červenkavo ružová,ani chuť nie je potom tak vábivo mäsová,no iba preto že .

Ak máte chuť na dobrú domácu slaninku, nemusíte mať ani údiareň, ani bývať na vidieku kde za domom v chlievci kvíkajú mangalice. Inšpiráciou pre prípravu je talianska pancetta, ktorá v ničom nezaostáva za . Domáce mäsové výrobky opäť získavajú na popularite, čo vidím aj na množstve receptov podporených bohatou diskusiou.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba