Jadierka z jablka

Mnohé naše babičky nás varovali pred jedením jadierok z jabĺk , pretože ich považovali za jedovaté. Možno ste už zažili skúsenosť, kedy ste nechtiac prehltli zopár jadierok a potom ste premýšľali nad tým, či sa vám niečo nestane. Sú medzi nami aj takí, ktorí jedia jablká celé, teda aj s jadierkami.


Niektoré jadierka tlmia alergické prejavy, iné prospievajú prostate a ďalšie štítnej žľaze. Ale treba ich rozhrýzť či stačí prehltnúť? A ktoré sú naozaj škodlivé? Drobných červených jadierok je v jednom plode až šesťsto. Práve tie sa konzumujú, hoci.


Preto by sa nemali jadierka rozkúsať alebo rozdrviť. Ak by zdravý dospelý človek skonzumoval napr. Pozor by si však mali dávať deti. Podľa predstaviteľov z The Illinois Poison Center síce kôstky nespôsobujú otravu, no môžu mať na . Zelená pre život - autorka o tom aj píše, že konzumuje celé jablká.


Američania zakázali vitamin B1 nakoľko je to dosť výrazná prevencia pred rakovinou. Ak patríte medzi tých, ktorí pred jedením jablka vždy odstránia jadrovník, vypľujú jadierka , automaticky odhodia kôstky z marhúľ do koša, možno robíte chybu v rámci prevencie rakoviny. Jadro marhuľových kôstok totiž obsahuje látku nazývanú aj vitamín B1 ktorá podľa niektorých zistení dokáže zamedziť . Málokto to vie, no nielen semená marhúľ, ale aj sliviek, broskýn či jabĺk obsahujú látky, ktoré po požití uvoľnujú kyanovodík.


Marhuľové jadierka , Turecko. Ak pri čítaní tohto článku práve jete jablko, neprepadajte panike, pokiaľ nejde o masívny prísun semiačok, nič sa nedeje. No v Turecku, kde sa marhule . Prevažná časť týchto vitamínov sa nachádza v šupke alebo priamo pod ňou, preto by sme mali jablka konzumovať neošúpané.


Ak si chcete dopriať extra dávku jódu, nevyhadzujte ani jadierka – práve v nich je uložený aj tento stopový prvok. Vitamín A posilňuje imunitný systém. Uz roky si kupujem od cinanov velmi lacne ocistene a susene jadierka z horskych mandli alebo ako to volaju a tiez z nejakej odrody marhuli, pripada mi to chutovo nieco medzi mandlami a marhulovymi kostkami ked cistim jablka pre druhych ludi tak si z toho vyberiem jadierka pre seba a ked si davam citron do caju ci vody . Najlepší čas na začiatok pestovania – vyklíčenie jadierok je práve v zimných mesiacoch, kedy sú tie najpriaznivejšie podmienky.


Jadierka potrebujú na klíčenie nízke teploty a rastlinky je najlepšie predsadiť do záhrady na začiatku jari. Najlepšie je zvoliť jadierka z domácich jabĺk , prípadne z takých odrô ktorým sa darí v .

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba