Antúria

Antúria (Anthurium) – často známejšia skôr pod svojim latinským názvom, patrí k nádherným rastlinám, ktoré svojim atypickým kvetenstvom dokážu omámiť nielen tropický hmyz, ale i človeka. Rod je tvořen asi 8druhy a je největší z celé čeledi árónovitých. Databáza rastlín V pamäti Podobné Vlasťou tejto izbovej rastliny je tropická Amerika, preto jej vyhovuje vlhkosť a teplo. Stanovište Svetlé, nie priame slnko, najlepšie ďalej od okna. Rastlina má rada vlhký vzduch.


Z času na čas jej treba potrieť listy vlhkou handričkou. Nestriekajte na listy, aby na nich nevznikli tmavé fľaky. Keďže ide o dieťa trópov, neznáša . Antúrie majú sýtozelené lesklé srdcovité listy.


Kvety majú voskový povlak, preto vydržia kvitnúť - mesiace. Kvety sú zoskupené do súkvetia označovaného ako šúlok. Kvetný šúlok je obkolesený atraktívnym žiarivým tulcom.


U najpestovanejšej odrody. Anthurium andreanum bývajú tulce farby od bielej, zelenej, lososovej . Hlavné nedostatky sú: chladné stanovisko a nesprávne množstvo zálievky (zamedziť nadmernému prevlhčeniu). Z škodcov je najčastejším . Lopatkovec trpí na suchý vzduch v byte: Ako mu pomôcť? Dobrý deň, tento lopatkovec máme už viac ako dva roky.


Pred troma mesiacmi sme sa z domu presťahovali do bytu a za ten čas sa z obrovského. Antúrium a lopatkovec : Skúste to v jednej nádobe. Pamatuji si, že ještě tak dvacet let zpátky byla známá u nás jen ta anturie do vazby, a ta byla pekelně drahá.


Dnes si již anturie můžeme celkem běžně pěstovat sami. Keby ste tušili, ako môžu niektoré z týchto izbových kvetov ohroziť vaše malé dieťa či domáceho miláčika, nebudete ich pestovať. Toulitek je dnes také mnoho druhů. Ich pôvodným prostredím je šero dažďového pralesa, tlejúca pôda, chránená pred slnkom klenbou lesa. Aj keď pôsobia nevinne, viaceré izbové rastliny sú jedovaté.


Majú zaujímavé listy a dnes veľmi obľúbené kvety – čo sú vlastne šuľkovité súkvetia ukryté v tulci. Typickým predstaviteľom je Kala a Atúria. Antúria – kvitne takmer celý rok a kvety sú veľmi trvácne, obľubuje svetlo, . Pre antúriu sú charakteristické najmä voskovité pevné kvety a nádherné zdravé tmavozelené listy. Ak rastlinku udržiavate v zdravej kondícii, dokáže vám robiť radosť po mnoho rokov. Antúria po latinsky – anthurium pochádza z oblasti tropických pralesov Južnej Ameriky.


V kvetinárstvach sa môžete . Mám ich doma päť a všetky naozaj krásne kvitnú viacerými kvetmi. Rada by som ich rozmnožila a urobila tak radosť svojej rodine a známym. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Táto rastlina je nenáročná na svetlo aj starostlivosť.


V lete ju treba prihnojovať, v zime so zálievkou opatrne. Znáša teploty až °C. Prirodzené čističe vzduchu. Pohlcuje amoniak, xylén aj formaldehyd. Má rada vyššiu vlhkosť vzduchu, dobrú závlahu a nepriame svetlo.


Izbové rastliny nám vnášajú do domovov kúsok prírody, okrášľujú prostredie, podporujú príjemnú atmosféru, vylepšujú ovzdušie. Izbovým rastlinám je potrebné zabezpečiť vhodné životné podmienky. Filodendron (Philodendron). Podobne symptómy otravy má i potosovec, ktorý okrem vracania dokáže podráždiť sliznicu a kožu.


Opatrnosti nie je nikdy dosť ani pri pestovaní aglaonémy. Môže mať na svedomí podráždenie pokožky a poruchy srdcového rytmu. Listy majú srdcovitý tvar a rastlina tak pôsobí veľmi príťažlivo. Antúria obľubuje slnečné stanoviso, nie však priame slnko. Vyhovuje jej teplota od 15st.


C, pretože je pôvodom z tropickej Ameriky. Ale hlavne doplňte dáta do Openstreetmap, fotky do Freemap galérie, články do pédie ,.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba