Lipa veľkolistá

Dorastá do výšky metrov, kôra má šedú farbu. Lipa je považovaná za liečivú rastlinu. Z kvetov sa robí napríklad čaj, ktorý posilňuje imunitný systém.


Viac ako 700ročná Lipa kráľa Mateja v Bojnickom . Tilia platyphyllos Scop. Hodně se podobá lípě malolisté, se kterou se často kříží.

Opadavý, vysoký strom, dorastá do výšky až metrov. Listy sú nesúmerne srdcovito okrúhle, pílkovité, na líci matno tmavozelené a holé, na rube modrastozelené, v pazuchách žilnatiny hrdzavo chlpaté. Kvety príjemne voňajúce, väčšinou po . Je symbolom našej krajiny. Lipa malolistá (ináč aj srdcovitá) má menšie listy, ale viac kvetov v súkvetí ako lipa veľkolistá. Droga: Flos tiliae (Inflorescencia tiliarum) – lipový kvet, súkvetie.


Rozdiel medzi nimi je zrejmý už z ich názvu. Lipa veľkolistá aj malolistá je strom s košatou, hustou korunou.

Listy má srdcovité, na rube s krátkymi chlpmi a na uhloch žilnatiny bieložlté chumáčovité páperie. Ste prechladnutý, máte ťažké trávenie, trápi Vás kašeľ, teplota, zlý spánok alebo chcete mať krásne vlasy či sviežu pleť? Lípa velkolistá vyžaduje vlhčí, výživné, hluboké, humózní, hlinité, zásadité půdy, stanoviště by mělo být spíše slunné. Protože z našich lip kvete jako první, bývá citlivá na jarní mrazíky. Množí se převážně semeny, která si udržují klíčivost . Vysoká, mohutná a krásna lipa je obľúbeným stromom vysádzaným v alejách či parkoch, najbližšie k ľudským obydliam.


Akoby jej pomalý a pokojný život ( dosahuje vek až 6rokov) šíril okolo seba pohodu a príjemnú atmosféru. Samozrejme spolu s nádhernou vôňou lipových kvetov. X Vážení užívatelia, dovoľujeme si vám oznámiť, že dňa 27. Koreňová sústava v obryse srdcovitá, so silnými postrannými koreňmi. Strom má rád pôdy vlhké, priepustné, živné, zásadité až slabo kyselé, kamenité i hlinité, stredne hlboké.


Vysvětlivky ke zkratkám u velikostí: ok = obvod kmínku v centimetrech 80cm nad zemí. Pro větší přehled jsou napsány obvody kmínku v katalogu za . Památný strom - Lípa velkolistá. Tento památný strom se nachází v obci Kateřinice. Tvar koruny je užší, kuželovitý a kmen je kratší.


Kvete v červnu a plody dozrávají v září. Květy příjemně voní a mají hodně nektaru.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba