Súčiniteľ prestupu tepla

V tomto príspevku ukážeme, ako sa súčiniteľ U počíta pomocou materiálových parametrov stavebnej konštrukcie. Tento koeficient je závislý od celého radu veličin, ktoré sú . Je to prevrátená hodnota hodnoty tepelného odporu konštrukcie pri prechode tepla. Kazdopadne netvrdime, ze neexistuje vyrobca, ktory tieto hodnoty nedokaze zlepsit a dosiahnut napriklad este lepsiu objemovu hmotnost alebo sucinitel prestupu tepla.


Vzhľadom na to, že aktuálne sa o tom dosť diskutuje a vyvíja sa tlak na tepelnotechnické vlastnosti stavieb, pripravili sme vám nápovedu pre jednu z vlastností stavebných konštrukcií - ich tepelný odpor. Po novom sa tiež udáva súčiniteľ prechodu tepla konštrukciou, no je to tá istá vlastnosť stavebnej .

R alebo inak tepelný odpor je schopnosť materiálu zadržať teplo. U alebo inak súčiniteľ prechodu tepla je vlastne prevrátenou hodnotou. Tepelný odpor R je fyzikálna veličina, ktorá vyjadruje tepelnoizolačné vlastnosti konštrukcie.


Pri dosahovaní čo najvyššej hodnoty tepelného odporu R je cieľom, aby hrúbka konštrukcie bola čo najväčšia a hodnota súčiniteľa tepelnej . Dnes na túto tému nadviažem a uvediem. Výpočet prestupu tepla u okien a dverí. U okien sa pritom rozlišujú tri hodnoty: Uw (w = window) – celková hodnota tepelnej priestupnosti oknom. Ug (g = glazing) – hodnota tepelnej .

Veličina, ktorá udáva, ako veľmi bráni okno úniku tepla z budovy von. V prípade okien potom ešte rozlišujeme prestup tepla pre sklo Ug (glass) a pre profil Uf ( frame). Na základe dodaných hodnôt sa ľahko spočíta súčiniteľ prestupu tepla celého okna Uw (m 2.K) (window), prípadne dverí Ud (door).


Ohraničuje množstvo tepla ktorý je schopný preniknúť cez bariéru. Týmto súčiniteľom sa určujú technické parametre, ktoré sú platné od 01. Skladby z muriva HELUZ majú zodpovedajúci súčiniteľ prestupu tepla ako užívateľom modelovaná skladba. Vyjadruje množstvo tepelnej energie, ktoré prenikne oknom či dverami.


Jeho veľkosť je ovplyvnená tepelnými vlastnosťami rámu a zasklenia. Súčiniteľ prestupu tepla oknom. Tepelnoizolačné vlastnosti okna vyjadruje súčiniteľ prestupu tepla Uw celým oknom.


SÚČINITEĽ PRECHODU TEPLA. RÔZNYCH DRUHOV ZASKLENIA. IZOLAČNÉ DVOJSKO A IZOLAČNÉ TROJSKLO. A ICH TEPELNOTECHNICKÉ VLASTNOSTI. Prestup tepla prúdením (Newtonova rovnica).


Tabuľka – Požiadavky na súčiniteľ prechodu tepla konštrukcie pre rôzne úrovne výstavby. Druh stavebnej konštrukcie.

Parametrom, ktorý informuje o tepelnoizolačných vlastnostiach výplní otvorov je súčiniteľ prechodu tepla. Prevrátená hodnota je tzv.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba