Vybavovanie pohrebu narok na volno

Mám nárok na deň plateného volna pri vybavovaní pohrebu krstnej matky a platený deň na pohreb ? Krsná matka bola bezdetná a bez ďalších. Máte nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy pri sprevádzaní dieťaťa v nemocnici z dôvodu chirurgického zákroku počas troch po sebe idúcich. Nárok na pracovné voľno máte aj v mnohých iných prípadoch. Zároveň vám musí zaplatiť náhradu za ušlú mzdu.


Počet dní plateného voľna je však obmedzený. Za čo máte nárok na celý plat, aj keď v práci nie ste? Pohreb , lekár či svadba.


V auguste mi zomrel brat,nemal manželku ,ani deti,býval s mojimi rodičmi. Môj otec je po dvoch mozgových porážkach a mamina sa psychicky zrútila,takže ja som musela byť s nimi,ale môj manžel vybavoval pohreb. Neraz sa stretávame s tým, že nás zamestnávateľ požiada, aby sme si svoju účasť na poslednej rozlúčke s naším príbuzným zabezpečili formou čerpania riadnej dovolenky. Výnimku tvorí zamestnanec, ktorý pre zamestnávateľa vykonáva prácu podľa podmienok dohodnutých v . ZP: d) úmrtie rodinného príslušníka 1. Každý zamestnanec má nárok na poskytnutie pracovného voľna s náhradou mzdy v prípade úmrtia rodinného príslušníka. Ak ide o úmrtie blízkej osoby (manžela alebo dieťaťa) zamestnanec má nárok na dva dni voľna a na ďalší deň na účasť na pohrebe.


Po úmrtí blízkej osoby sa príbuzní musia vysporiadať nielen s veľkou stratou, ale popri smútku musia aj zorganizovať pohreb. Zákonník práce rozlišuje viaceré prípady. Samotnému pohrebu predchádza postup detailne popísaný v časti Oznámenie úmrtia, lekárske doklady. Aj keď je táto situácia bolestná a náročná, netreba mať zbytočný strach a obavy, prebieha.


Platené voľno na návštevu lekára za rok dní alebo na pohreb až dní za rok. Dovolenka sa poskytuje v dňoch, prípadne v poldňoch, ak je nutné vypočítať zamestnancovi alikvotný nárok na dovolenku za čas trvania jeho pracovného pomeru voči. Pri úmrtí rodinného príslušníka.


Jedna časť pohrebu sa vybavuje v pohrebnej službe a druhá na správe pohrebiska. Aj vy máte dni, keď od zamestnávateľa nutne potrebujete voľno ? Neplytvajte dovolenkou, tá má slúžiť na váš oddych. Neplýtvajte voľnoUšetrite si dni na svoju rodinu. Za tieto tri dni patrí zamestnancovi náhrada mzdy. Preto máte nárok na voľno.


Dva dni dostanete pri úmrtí manžela alebo dieťaťa a ďalší deň na účasť na pohrebe. Nárok máte na pracovné voľno s náhradou mzdy na jeden deň, ak ide o pohreb vášho rodiča a súrodenca, rodiča a súrodenca manžela, ako aj manžela súrodenca. Pracovné voľno s náhradou . Advokátka Kristína Ďuračková vymenúva tri možnosti: (1) pracovné voľno s náhradou mzdy na dva dni dostane zamestnanec pri úmrtí manžela alebo dieťaťa a na ďalší deň na účasť na pohrebe , (2) pracovné voľno s náhradou mzdy na . Zamestnaný pozostalý má zo zákona nárok na voľno. Ak má zamestnanec nárok na pracovné voľno bez náhrady mzdy, zamestnávateľ je povinný mu umožniť odpracovanie zameškaného času, ak tomu .

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba