Červotoč

Anobiidae je čeleď brouků. Larvy několika druhů vrtají ve dřevu a to broukům přineslo jméno červotoč. Několik druhů jsou škůdci, poškozující nábytek nebo dřevěné stavby domů.


Dřevokazný hmyz je obávaný škůdce každého dřeva. Hmyz klade vajíčka na povrch dřeva, jeho larvy vyhlodávají dřevo pod povrchem a uvnitř. Tímto dřevokazný hmyz napadá veškeré dřevo, zejména stavební konstrukce, střešní krovy, dřevěné podlahy nebo nábytek. Ploštica posteľná je hrdzavočervený bezkrídly hmyz veľký – mm, napáda svoje obete spiace za tmy.


Popis nejrozšířenějšího dřevokazného hmyzu a škod jež na dřevě způsobují. Svoje pojmenování má podle zřetelně tečkovaných rýh na krovkách. Je to tmavohnědý brouk o délce cca 3-5mm.


Samice po páření kladou vejce do štěrbin ve dřevu, do starých výletových otvorů, většinou na . Larvy se vyvíjejí ve dřevu zhruba roky a dospělci potom během léta dřevo opouštějí. Jsou to brouci - mm velcí, tělíčko má vejcovitý tvar, barvy hnědé, fialověčerné až černé. Napadají všechny druhy . Cis bonariensis Steinheil . Je 5-mm velký, matný brouk s charakteristickými vtlaky na štítě. Celé tělo má černohnědé, jen na štítu u obou zadních rohů jsou přítomny zlatožluté skvrnky. Dospělci tohoto druhu vedou noční . Dobry den, prosim o radu.


Doma sa nam v cajoch objavili male chrobaky, ktore tvarom, farbou a velkostou pripominaju zrnka rasce. Vacsinou sedia v cajovych skatulkach, ticho sa tam krmia, obcas lietaju. Znama ich davnejsie mala v koreninach, t. Ahojte , prosim Vas ,ak mate niekto skusenosti,ako sa zbavit cervotocov v prizn. L CBDko CBErout_smrkov CBD.


Otázky k opakování a ověření učiva. Jaké druhy dřevokazného hmyzu znáte? Popiš vývojový cyklus dřevokazného hmyzu. Na čem způsobuje největší škody tesařík.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba