Ako používať kurkumu

Poďme sa preto pozrieť ako používať kurkumu aby sme teda neignorovali to čo nám príroda ponúka pre našu prirodzenú ochranu pred chorobami. Prezradíme vám, čo všetko dokáže kurkuma urobiť s vašim telom. Vlasy je potrebné dôkladne opláchnuť a umyť šampónom, aby na nich nezostal žltý nádych.


Napriek tomu, že je kurkuma známa vďaka svojmu farbivu, paradoxne sa používa na bielenie zubov. Zistite, aké sú štyri najefektívnejšie spôsoby užívania kurkumy. Ako bonus vám prinášame recept na kurkumové zelené smoothie.

Lieči podráždený žalúdok, mikrobiálne infekcie, kožné problémy, bojuje proti zápalu, chronickej bolesti a . Medzi hlavné účinky kurkumy patrí jej výborná schopnosť potláčať a liečiť množstvo druhov telesných zápalov. Za túto svoju schopnosť vďačí účinnej látke nazývanej kurkumín. Dnes sa kurkuma a výťažky z nej používajú nielen v množstve zdravých receptov na varenie, ale aj v kozmetike, liekoch a . Ak si pripravíte čarovný elixír, kde bude okrem kurkumy aj čierne korenie, účinky ešte zdvojnásobíte!


Kurkuma nie je len také obyčajné indické korenie. Mnoho domácností ju využíva na dochutenie jedál. Jej účinky na zdravie sú však ohromujúce!

Pripravte si nápoj zlaté mlieko, ktoré obsahuje toto . Sušená kurkuma je nenahraditeľnou súčasťou koreniacej zmesi kari. V kuchyni ju môžete použiť do vegetariánskej stravy, ryže, strukovín, omáčok, duseného a pečeného mäsa, ale aj do knedlí a zemiakových ciest. Zelenine, polievkam a chuťovkám, dodá čerstvú prenikavú chuť, vôňu a farbu. Bieliace účinky na zuby.


Návod je jednoduchý, posypte si svoju domácu alebo kúpenú zubnú pastu kurkumou a vyčistite si zuby zubnou kefkou ako obvykle. Mnohí z vás majú už iste skúsenosti s používaním kurkumy ako korenia a iní z vás ho zase poznajú ako oranžovo-žltý prášok predávaný v obchodoch so zdravou výživou. Ale už menej z nás pozná spôsoby, ako silu kurkumy zvýšiť a zacieliť na riešenie špecifických problémov pomocou jednoduchých . Její užívání nabízí velké množství zdravotních výho které jsou jednoznačně ohromující. Hlavní složkou v kurkumě je kurkumin, který dokáže léčit plno závažných onemocnění.


Dokáže působit protizánětlivě, antioxidačně a . Toto žlto-oranžové korenie je súčasťou rodiny zázvoru a bola základom v kuchyni v stredovýchodnej a juhovýchodnej Ázii po tisíce rokov. Tradícia v indickej medicíne kurkumu potvrdila . Bylo totiž zjištěno, že léčivé účinky kurkumy se mnohonásobí společně s dalším kořením, hlavní roli ve společném užívání hraje pepř! Jej hlavná zložka polyfenol kurkumín sa používa napríklad aj ako prírodné farbivo v potravinárskom priemysle.


V ajurvédskej medicíne sa kurkuma používa na liečenie rán, zápalov a nádorov. Kurkumín má významné antioxidačné a protizápalové účinky. Niekoľko štúdií poukazuje na protinádorový účinok, .

Kurací steak s kurkumovou omáčkou a pečeným šalátom. Recept je vhodný pre slávnostnejšie menu, ale vhodné aj na nedeľný, sviatočný obed. V tehotenstve a pri niektorých ochoreniach ju požívajte len s mierou.


Používa sa v kuchyni, ale aj ako farbivo a je jednou z hlavných ingrediencií Ayurvedy. Už po stáročia sa používa nielen ako korenie ale aj ako liek napríklad v ajurvédskej medicíne. Má širokosiahle účinky na zdravie – či už na vnútorné použitie ale i na pokožku a hojenie rán.


Existuje viacero druhov kurkumy. Najčastejšie sa používa Curcuma longa, z ktorej sa konzumuje koreň. Jej najúčinnejšou látkou je kurkumín, ktorý vďaka svojim polyfenolovým pigmentom (kurkumín je polyfenolická zlúčenina) má silné protizápalové, . Toto zázračné koření s antioxidačními vlastnostmi působí proti zánětům, jako prevence Alzheimerovy choroby, rakoviny i onemocnění srdce.


Jak často ji však zařazujeme do našeho jídelníčku?

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba