Sušenie kvetov glycerínom

Pokiaľ ide o kvety vhodnú na sušenie v mikrovlnnej rúre, ideálne sú nechtík, prvosienka, ruža, alchemilka, hortenzia, gypsomilka, šalvia, pamajorán, pšenica, ovos, rododendrón alebo rozmarín. Princípom tejto metódy je konzervovanie rastlín pomocou glycerínu , ktorý rastliny do . Pestovanie a sušenie kvetín je začiatkom tvorivého procesu aranžovania, ktorý prináša úžasnú radosť. So sušením kvetov , tráv a plodov je najlepšie začať na poludnie, keď sa už ranná rosa vyparila.


Existuje veľa spôsobov konzervovania – glycerínom , v jemnom piesku, v pracom prášku, v rúre na pečenie. Všetky kvety treba sušiť na tmavom mieste, aby si zachovali čo najvýraznejšiu farbu. Teraz v zime sa nám ruže krásne vysušia zavesené dolu kvetmi v blízkosti vykurovacích telies. V technickej miestnosti, kadiaľ prechádza teplovodné potrubie, sú na sušenie ideálne podmienky - tma, teplo a . Citala som, ze sa susia aj vo vaze pricom staci dat 1cm az vody a nechat tak pomaly vyparit. Ale ked je vhodne obdobie, tak staci kvet len tak zavesit na nitku dole hlavou, ja davam na susiak na pradlo, nikdy nie tam, kde je slnko a mal by tam byt prievan aspon scasti.


Skusala som aj metodou v glycerine , . Roztok nalijeme do nádoby, aby voda sahala do výšky cm. Do roztoku vložíme stonky květin. Proces sušení trvá – týdnů, záleží na velikosti a struktuře květin. Podle potřeby roztok do nádoby doléváme. Květiny vhodné na sušení : . Touto metodou lze vysoušet i takové květy ( tulipán, frézie, gerbera, lilie, kamélie, hvozdíky, konvalinky, ostálky, ale třeba i robustní pivoňku), které se na sušení zdánlivě nehodí.


Bonbónek na závěr – můžeme vyzkoušet konzervaci květin. Do nádoby s horkou vodou přidáme glycerín v . Spomínali sa tu šípky, ktoré sú vhodné nielen ako čaj, ale aj ako dekorácia. Takých kríkov s ktotých sa dajú naaranžovať vysušené vetvičky je viac a pe kne ukážu. Kedysi dávno som čítala radu, ako nato,vyskúšala u funguje. Najprv treba zájsť do drogérie a kúpiť si tekutý glycerín.


Konce stonků rozklepeme kladívkem a vložíme do nádoby s roztokem,. Jeden díl glycerínu a dva díly teplé vody smícháme a nalijeme do nádoby. Výhodou je, že květina zůstane nádherně barevná a přirozená, květy jsou na dotyk pružné a není tak křehká jako klasická sušená květina. Rastliny, ktoré sú na to vhodné a pri ktorých si chceme dlhodobo zachovať ich tvar, farbu a štruktúru, môžeme sušiť.


Ako správne sušiť rastliny? Táto metóda uchovania rastlín je vhodná takmer pre každú rastlinu. Mnohé z usušených rastlín, ktoré sú vkusne naaranžované a umiestnené do vhodných nádob na miestach, kde . Silikagel a borax suší květy při pokojové teplotě, v písku můžeme sušit buď na slunci, nebo v mírně vyhřáté troubě při o C. Písek a borax jsou materiály příliš těžké. Nalijeme jej do nasávací nádoby, vložíme . Vecí do čoho to dať je dosť. Damarský balzam, glycerínové želatíny a dejaké iné terpentíny.


Pre zalievanie do dentakrylu sa kvety sušia zasypané v suchom, piesku. Susene kvety_Existuje veľa rôznych metód ako konzervovať kvety. Postup môžete podľa potreby opakovať, až kým kvety nie sú dokonale suché.


Dle potřeby roztok do nádoby doléváme,“ ří- ká floristka. Rostliny vhodné k sušení jsou např. Existují různé metody sušení rostlinného materiálu.


Suší se pomocí glycerinu , hygroskopických látek, mikrovlnné trouby, horkým pískem. My budeme nasbírané trávy a květiny sušit nejjednodušší a nejlevnější metodou – pomocí vzduchu. Tímto způsobem se dají sušit téměř všechny rostliny. Namátkou uveďme alespoň některé druhy z našeho zeměpisného pásma vhodné k sušení : achillea, měsíčnice, bělotrn,černucha . Stonky sklízených květů ihned seřízneme šikmo ostrým nožem a ponoříme na až dnů do roztoku vody a glycerinu (), a poté opět sušíme zavěšené květem dolů. Každá odrůda hortenzií je vhodná k sušení květů , ale zdaleka ne všechny druhy vám poskytnou květy k uvázání věnce.


Poněkud náročnější způsob sušení se vyplatí u květů , které by při přirozeném sušení na slunci ztratily svou barvu (např. růže, gerbery, chryzantémy, hortenzie). Silnějším větvičkám nebo květinám se silným stonkem natlučte lehce jejich konec kladívkem, aby rostlina mohla glycerin rychleji přijmout. Silikagel je nejvhodnější pro sušení květů , i když lze do něj samozřejmě vložit celou rostlinu.


Pro samotné listy se používá také vysoušení pomocí glycerínu. Zachová se tak jejich tvar, což je při klasickém sušení prakticky nemožné. Barva se většinou změní do hnědého odstínu. Stabilizace je proces, při kterém se květina nasytí roztokem glycerinu a případně se vnitřním pochodem probarví a pak se pozvolna suší.


Jednotlivé části rostlin můžete . Výsledkem je vláčná a přece už „neživá“ rostlina, která si uchovává půvab čerstvě uříznuté květiny. Dekorace vytvořené z takto upravených květin jsou pochopitelně dražší, zato vydrží v .

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba