Hluzovka chut

Odpovedí, prečo sú biele hľuzovky také drahé, je niekoľko. Tou hlavnou je, že majú výnimočnú chuť. Je ju však ťažko popísať. Niekto vraví, že pripomína chuť varenej kukurice, iní tam cítia aj pražené oriešky či chuť jačmenného sladu.


Druhý dôvodom ich vysokej ceny je, že vo svete rastú iba na niektorých . Tuber kuchárov a gurmánov z celého sveta? Aróma hľuzoviek je veľmi silná, s tónmi pripomínajúcimi až zatuchliny alebo petrolej, ktoré sú mnohým nepríjemné. Všetci, ktorí ich jedli, sa ale zhodnú na jednoich chuť nie je podobná ničomu inému a nedá sa nahradiť.


Biela - jej krémový a hladký povrch ukrýva v sebe jedinečnú chuť a silnejšiu arómu. Táto hľuzovka je najdrahšia, pretože rastie iba vo voľnej prírode, nijakým iným spôsobom sa nedá umelo dopestovať a jej zbieranie je iba počas krátkeho obdobia. Biela hľuzovka sa podáva väčšinou surová, aby jej chuť a vôňa dokonale . O niečo lacnejšia je hľuzovka čierna, ktorá sa zvykne pridať k jedlu tesne pred finálnou úpravou. Pokiaľ sa huby nespotrebujú do dvoch týždňov, treba ich sterilizovať, inak stratia vôňu i chuť.


Môžu sa pridať do cestovín, syrov, masla či olivových olejov. Rovnako tak sa vo voľnej prírode nachádza na rôznych druhoch stromov, čo zaisťuje v porovnaní s plantážami výrazná rozmanitosť vôní a chutí. Tam sa totiž hľuzovky sadia na jeden druh symbiotického stromu a pravidelné zalievanie potom síce zaručí veľký nárast hmoty plodov, ale zároveň spôsobí ich nevyzrelosť , . Vyskytuje sa hlavne v severnom Taliansku a Chorvátsku.


Tak ako iné hľuzovky , rastie iba pod zemou, preto sa dá nájsť iba podľa čuchu. Na vyhľadávanie sa zvyčajne využívajú špeciálne vycvičené prasce. Jej vôňa pripomína čerstvú zeminu. Pre svoj život potrebujú špeciálne podmienky, ktoré si však vyberajú výhradne ony samy.


Hľuzovky nenájdete hocikde. Pokusov o pestovanie týchto vzácnych húb bolo niekoľko. Na rozdiel od bielych hľuzoviek , ktoré sa používajú v gastronómii výlučne surové, čierne hľuzovky svoju charakteristickú vôňu a chuť dostávajú až tepelnou úpravou.


Výsledok je však jednoznačný. Obľúbenými receptami sú napríklad kurča s plátkami hľuzovky pod kožou, krémová zelerová lebo zemiaková polievka s hľuzovkami, dusené . Naucil ma ich hladat jeden znamy, ked som bola decko a mala som citaka, ze jelenicka a hluzovka je to iste, ale nebola som si ista. My sme to vacsinou ocistili, nakrajali na platocky a opiekli na sporhli v ktorom sa este kurilo drevom.


Naposledy som ju nasla asi pred rokmi, uz ani . Perídium (vonkajšia jednovrstvová, alebo viacvrstvová stena plodnice) je čiernohnedé až čierne, na povrchu popraskané s pyramidálnymi 2-mm veľkými kužeľovitými výrastkami. Gléba (výtrusorodá, vnútorná časť plodnice) je najprv belavá, žltkastá až sivožltá, neskôr hnedastá, na priereze s belavými žilkami. Veľmi sa podobá na hľuzovku letnú.


Avšak zberať ju je možné jedine na jeseň. Unciatum je hodnotnejšia. Výskyt: len vo Francúzku kde je oblúbená.


Hríbovo-pršutová paštéta ( hľuzovka ). Kombinácia dvoch najcennejších zložiek v Istrii v jednom zahrýznutí – Istrijský pršut a čierna – istrijská hľuzovka , dodávajú paštéte bohatú, jedinečnú chuť. Dokonca jej pripisujú aj afrodiziakálne účinky,“ vysvetlila mykologička Ivona Kautmanová. Na Slovensku je hľuzovka chránená, no v Maďarsku ani vo Francúzsku nie. Maďari si na jej vyhľadávanie vycvičili psy, vo Francúzsku ju zasa vyňuchávajú prasiatka.


Plodnička tejto huby stojí aj sto eur. Hoci sú pokryté zeminou, ich vôňa láka zver a tým sa zabezpečuje aj rozmnožovanie hľuzoviek. Zbieranie všetkých druhov hľuzoviek je možné vykonať len v čase ich zrelosti, pretože nezrelé hľuzovky sú úplne bez chuti.


Zaujímavosť týkajúca hľuzoviek je, že majú konzistentné a prenikavé vône a chuti. Napisal : admin Kategória: Blog. Taliani vedia ako konzumovať jedlá s potešením.


Z rozkošou sa púšťajú do pokrmov a dokonale si ich vychutnávajú. Nesmierne si ctia starodávne zvyky a tradície. Niektoré kuchárske recepty sa dokonca kolujú medzi príbuznými už celé generácie! Ako prebieha lov hľuzoviek v chorvátskej Istrii?


A nezabudne pridať ani gastronomické tipy na využitie hľuzoviek. Hovorí nie len o tom, ako sa mali a čo všetko sa dozvedeli, ale aj o tom, aké druhy hľuzoviek poznáme, v akej cene sa pohybujú, akou chuťou a vôňou tieto neobyčajné huby vynikajú. Existujú dva druhy hľuzoviek , čierne a biele.


Ich pestovanie je prakticky nemožné , pretože pre svoj rast potrebujú špecifické prostredie určitej skupiny stromov. Ich príprava musí podliehať prísnym pravidlám, aby sa nepokazila charakteristická, vzácna chuť hľuzoviek. Nesmú sa variť, zohrievať, kombinovať s . Prvé zmienky sú z dôb biblických a jej vzácnosť pretrváva dodn.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba