Výmena vzduchu v byte

Cieľom vetrania je dosiahnuť maximálnu kvalitu vzduchu v miestnosti pri minimálnej spotrebe energie. Pre aktívne vetranie oknami je potrebné brať do úvahy nasledujúce . Dostatočný prísun čerstvého vzduchu je základným predpokladom príjemného pocitu v byte a zdravého bývania. Najčastejšie meníme vzduch vetraním, drahší, ale účinnejší spôsob pomocou klimatizácie minimalizuje vniknutie prachových častíc a alergénov do. V ňom sa vzduch zohreje a na základe rozdielnej hustoty vzduchu vzniká vztlak.


Ten spôsobuje, že teplý vzduch uniká cez špeciálne otvory v hornej časti budovy a znížením tlaku vo vnútri sa prisáva čerstvý vzduch cez vstupné otvory umiestnené nižšie.

Otvorené okno nemusí zaručiť výmenu vzduchu , ale . Tvorba vnitřního prostředí centrální úpravou vzduchu vyžaduje objemné rozvody a je energeticky náročná, proto se v drtivé většině navrhuje na hygienické minimum, tj. Normy a vyhlášky pro návrh obsahují mnoho okrajových podmínek ke stejnému problému, které. Pobyt v byte so zatvorenými oknami môže spôsobiť alergie, astmu či podporiť vznik rakoviny. Keď chladný vzduch zasiahne časť tela, môže sa pokožka ochladiť, čo vyvolá reflexiu na cievy a svaly.


Výmeny vzduchu dosiahnete otvorením okien na prízemí a strešných okien. V rozbore pohybu vzduchu rozlišujeme dva druhy pohybu vzduchu: pohyb vetracieho vzduchu v miestnosti a pohyb vetracieho vzduchu v byte. Pritom ale nedochádza k žiadnemu premiešaniu privádzaného a odvádzaného vzduchu, ba ani k preneseniu pachov.

Oba prúdy vzduchu sú poháňané ventilátormi s veľmi nízkym energetickým príkonom a zabezpečujú primeranú výmenu vzduchu v byte. Dôraz sa kladie na prevetranie všetkých priestorov s minimálnou energetickou náročnosťou a intenzitou výmeny vzduchu. Správna a zdravá klíma v miestnosti si. Je však závislé od subjektívnych pocitov užívateľov a týmto ich vystavuje možnému dlhotrvajúcemu pôsobeniu škodlivín v byte.


Dlhodobé pootvorenie okna je . Vetranie –Vzduchotechnika( VZT): Vetranie miestností: V stavebno-biologickom navrhovaní konštrukcií obvodového plášťa s membránovými vlastnosťami v snahe o dosiahnutie „priedušnosti“ stien môže vzniknúť mylná domnienka, že obvodový plášť preberá funkciu výmeny vzduchu medzi interiérom a exteriérom. Výmena vzduchu prirodzeným vetraním sa používa v priestoroch bez zdrojov škodlivín a tepla, v ktorých postačuje jedno až dvojnásobná intenzita výmeny. Analýza vetrania v byte – 2. Přirozená výměna vzduchu se tak omezila na minimum.


Proto se může v bytě vytvořit „těžký vzduch“. S nástupem dokonale těsnících plastových oken přišel po prvotní tepelné a akustické pohodě problém. Byly, a mnohdy jím ještě jsou, dokonalé mnohakomorové a těsnící profily oken.


Byly tak dokonalé, až přestaly bránit i . V stavebnobiologickom navrhovaní konštrukcií obvodového plášťa s membránovými vlastnosťami v snahe o dosiahnutie „priedušnosti“ stien môže vzniknúť mylná domnienka, že obvodový plášť preberá funkciu výmeny vzduchu medzi interiérom a exteriérom. Ložnice v bytě v panelovém domě, kde probíhalo měření. V jednom takovém menším bytě provedli inspektoři NEMOPAS měření koncentrace COběhem noci.


Je pravda, že sám v bývam v obyčajnom byte a dlhodobo som v žiadnom dome s riadeným vetraním nebýval. Typická hodnota v obývaných priestoroch s dobrou výmenou vzduchu.

V malom dome alebo byte nestačí poriadne vyvetrať 3x za deň oknami, ako sa často prezentuje! Při každé změně režimu obývání je třeba znovu nastavit i režim výměny vzduchu v bytě nebo domě. Při výběru nových oken volte typy s mikroventilací, při stavbě nového domu se vyplatí investovat do systému řízeného větrání. Zdrojem vodních par uvnitř budovy jsou různé aktivity člověka.


V bytě je vždy zdroj vlhkosti, takže zákonitě dochází k obohacování vzduchu vodní parou. Tato skutečnost se u dokonale těsných okenních profilů . Jednou zo zásadných zásad zdravého životného priestoru v byte či rodinnom dome je efektívny a účinný spôsob výmeny vzduchu v interiéri. Okrem toho, aby boli splnené hygienické požiadavky, užívateľ sa v priestore musí cítiť komfortne.


Výměna vzduchu ale nemusí být jen otázkou ručního otevírání oken. Po vzoru „tropické” symboliky se tedy nalézáme uprostřed období zavřených oken. I když cílem tohoto článku není zlehčovat hrozby vlhnoucích stěn a plísní, daleko závažnější je hrozba dlouhodobého pobytu ve vydýchaném vzduchu. Přitom zdravotně správná výměna vzduchu větráním většinu lidí ohromí .

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba