Ako si zmerať tlak bez tlakomeru

Dôležitá však nie je len ochota tlak si doma merať a zakúpenie tlakomeru , ale aj správny postup. Aký tlakomer vybrať a ako by malo meranie prebiehať radí doc. FESC, správca Slovenskej nadácie srdca a hlavný odborník pri MZ SR pre kardiológiu. Používajte len presný a spoľahlivý tlakomer.


Bez správneho prístroja to nepôjde. Spísali sme pre vás jednoduchých rá ktoré vám pomôžu vybrať vhodný tonometer presne pre vás.

Ako vybrať kvalitný tlakomer. Ako často a koľkokrát merať – Európska spoločnosť pre hypertenziu odporúča spočiatku 7-denné meranie, dvakrát ráno a dvakrát večer, pričom výsledky prvého dňa nebrať ako smerodatné. V lekárňach si dnes môžete zakúpiť veľké množstvo digitálnych prístrojov na meranie tlaku doma – tlakomerov. Pomocou nich je možné veľmi ľahko a jednoduchým spôsobom merať tlak v pravidelných intervaloch a potom o ňom informovať lekára.


Pri nákupe tlakomeru platí: čím väčší výber, tým ťažšia . Na druhej strane je však nevyhnutné zabezpečiť správny postup a štandardné podmienky merania, mať k dispozícii vhodný a spoľahlivý tlakomer , vyhovujúci aj po stránke požadovanej presnosti a opakovateľnosti merania. Najpresnejší prístroj na meranie krvného tlaku je ortuťový tlakomer. V domácnostiach sa často.

Táto aplikácia pomáha pri sledovaní krvného tlaku a zlepšuje spôsob zvládania hypertenzie. Umožňuje vám ľahko ukladať a analyzovať údaje zo všetkých svojich meraní krvného tlaku. To pomáha zhromažďovať doplnkové informácie potrebné pre správnu liečbu arteriálnej hypertenzie, ktoré môžete posielať priamo . Na vyšetrenie krvného tlaku sa v lekárskych ordináciách zatiaľ stále bežne používa ortuťový tlakomer a fonendoskop. Ak sú výsledky metódy počúvania oziev vo vopred definovanom rozsahu merania oscilometrickej metódy, zobrazia sa iba zmerané výsledky podľa metódy počúvania oziev.


Nevyhŕňajte rukávy, pretože môžu sťahovať ruku a brániť voľnému prietoku krvi v paži. Pohodlne upevnite manžetu tak, aby nebola príliš stiahnutá, ale ani voľná. Neskôr tlak merajte na tej ruke, kde ste mali vyšší tlak. Meranie tlaku je vhodné opakovať – počkajte minút. Ak sa druhá hodnota odlišuje od prvého merania, treba vykonať aj tretie meranie.


Vhodné je merať tlak ráno po zobudení. Sadnite si na stoličku, chrbát si oprite a nohy spustite na zem. Ničím sa neroptyľujte a pravidelne dýchajte. Ruku, na ktorej budete tlak merať , položte na podložku vo výške srdca.


Tlakomer by mal byť v rovnakej výške. Ak ruku a tlakomer položíte nižšie, než je vaše srdce, namerané hodnoty budú vyššie. Máte už doma svoj tlakomer.


Ako s ním postupovať, aby boli vaše hodnoty a merania správne a relevantné?

Je dobré si tlak merať aspoň dvakrát za deň, a to ráno a večer. Ranné meranie je veľmi dôležité, pretože v čase ranného vstávania nastáva prudký vzostup tlaku , ktorý je spájaný najmä s výskytom . Farského je však alarmujúce, že až percent pacientov nepozná zásady správneho merania krvného tlaku. Lekári s nimi nemajú čas o tom hovoriť. Za hlavné kritérium pri kúpe tlakomera sa síce považuje jeho presnosť, pri nesprávnom používaní však aj ten najkvalitnejší tlakomer bude merať.


Ako si merať krvný tlak pomocou domáceho tlakomeru. Manžetu si umiestnite podľa pokynov dodaných s vašim tlakomerom. Ak máte obavy , alebo sa cítite nepohodlne, môže to spôsobiť dočasné zvýšenie vášho krvného tlaku.


Počas samotného merania buďte ticho a nehýbte sa. Ich presnosť a spoľahlivosť je predmetom diskusie tak pacientov, ako i lekárov. Prinášame vám test tlakomerov a tiež rady, ako si správne merať tlak krvi. V takom prípade sa treba pokúsiť zmerať tlak naložením manžety na predlaktie pacienta a sledovať vymiznutie a objavenie sa pulzu na radiálnej tepne (nad bázou palca).


S výberom manžety úzko súvisí typ tlakomeru - aký typ je vhodnejší : na rameno, alebo na zápästie? Validita merania krvného tlaku v ére blížiaceho sa konca ortuťových tlakomerov. U žien po mastektomii je tiež potrebné merať tlak na oboch horných končatinách. U starších osôb, diabetikov pri závratoch a pri liečbe niektorými liekmi je dôležité zmerať krvný tlak nielen v sede, ale aj po postavení. Nasledujúce kroky poskytujú prehľad toho, ako si zmerať tlak tak manuálnym ako aj digitálnym tlakomerom.


Potom je potrebné zapnúť tlakomer a spustí sa meranie. Manžeta sa nafúkne a potom sa pomaly sfúkne. Pacient by si mal zaznačiť nie len nadmerné hodnoty, ale všetky namerané hodnoty.


Inak dochádza k výpočtu falošného vysokého priemeru. Ideálne je merať krvný tlak 3-krát a smerodajný je priemer z .

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba