Bránica sval

Bránica (lat. diaphragma) je plochý kupolovitý sval , ktorý tvorí priehradku medzi hrudnou a brušnou dutinou. Ak sa chceme zaoberať touto témou musíme si najskôr ujasniť čo je to bránica , latinsky (Diaphragma), grcky (Phrenos), čínsky (Gé), japonski (Daiafuramu). Z anatomického hľadiska je to základný dýchací sval kopulovitéo plochý, asi šesť milimetrov hrubý, ktorý oddeľuje brušnú dutinu od hrudnej.


Diaphragma) - plochý sval vyklenutý do hrudnej dutiny, je to prepážka medzi hrudnou a brušnou dutinou, stred bránice je šľachovitý, zhora naň prilieha srdce, dôležitý dýchací sval , pri vracaní, pôrode u mužou vidieť viac jeho prácu- prevláda dýchanie brušné (bráničné), u žien sú nápadnejšie pohyby hrudníka – dýchanie . OCHORENIA BRÁNICE Anatómia bránice.

Bránica (diafragma) je plochý, najdôležitejší respiračný sval. Je tvorená priečne pruhovanými svalmi, ktoré sa upínajú do šľachovitého centrum tendineum, po obvode sa svalové vlákna upínajú k sternu (pars sternalis), rebrám (pars costalis) a stavcom (pars lumbalis). Na prívod potrebného objemu vzduchu z atmosféry do pľúc je potrebný určitý pracovný výkon. Preto je inspírium vždy aktívnym dejom. Tento pracovný výkon podávajú dýchacie svaly , najmä bránica a medzirebrové svaly.


Vzhľadom na tvar hrudníka a . Pri bežnom nádychu sa dolná časť hrudnej kosti hýbe dopredu, dolné rebrá sa hýbu do strán (medzireberné svaly ) a stena brucha sa hýbe smerom dopredu – rovnaký pohyb realizuje pupok.

Všetky tieto pohyby napomáhajú bránici , aby fungovala ako piest. Bránica sa hýbe smerom nadol a vytvárala podtlak, na základe . Funkce, hlavní nádechový sval , oddělení dutiny hrudní a břišní, průchod orgánů, nervů, cév. Pod pojmom dolný dych rozumieme dýchanie pomocou bránice , preto sa niekedy používa aj názovbránicové dýchanie (brušné dýchanie).


Medzi nami je však veľmi málo ľudí, ktorí vedia o bránici a jej funkcii v organizme. Bránica je najdôležitejší dýchací sval , ktorého podiel na celkovom dychovom objeme . Bránice je pro člověka nepostradatelným svalem a při jeho denervaci (očasné nebo trvalé vyřazení určitého nervu z funkce), při úrazech krční páteře, může znamenat rychlý konec. Jedná se o hlavní nádechový sval , bez kterého bychom si nemohli dovolit svobodně dýchat. Když se řekne bránice , možná si představíte jakousi blánu, která se nachází někde ve vašem těle. Mnoho lidí si ale nepředstaví vůbec nic.


Dýchanie - proces vdychovania (inhalácie) a vydychovania (exhalácie) vzduchu - umožňuje krvi naviazať kyslík, ktorý je potrebný na. Dýchacia sústava tvorbu energie, a uvoľniť oxid uhličitý a vodu ako nepotrebné splodiny tohto procesu. Dýchanie umožňuje hrudný kôš, bránica (plochý sval medzi hrudníkom a bruchom) a . Svalové snopce začínajú na vnútornej ploche mečovitého výbežku, od chrupiek posledných rebier a na laterálnych plochách prvých lumbálnych stavcov. Keď sa svaly kontrahujú, zmenšuje sa vyklenutie bránice , a tým sa zväčšuje objem hrudnej dutiny .

Najvýznamnejším vdychovým svalom je bránica. Bránica ( diaphragma) je plochý, klenutý sval , ktorý oddeľuje hrudníkovú dutinu od dutiny brušnej - zabezpečuje až ventilácie pľúc. Pracuje ako piest a zabezpečuje ventilácie . Je to jediný sval , ktorý priamo spája chrbticu s nohami, používame ho pri kráčaní a udržuje nás vo vzpriamenej pozícií. Stabilizuje chrbticu a vytvára v brušnej dutine mušľovitý priestor pre naše vitálne orgány.


Psoas je taktiež spojený cez spojivové tkanivo (fasciu) na bránicu , čo má vplyv na náš dych a . Bránice je sval , který spolu s dalšími dýchacími svaly zajišťuje dýchání. Jícen z hrudní dutiny prochází skrz bránici do dutiny břišní a tam do žaludku. Přes tento otvor může dojít k uskřinutí žaludku a ke vzniku kýly.


Je tam opravdu hodně svalů (mezižeberní, bránice , na žebra se taky upíná i mnoho jiných svalů …zádové svaly , šikmé břišní atd. atd.). Pokud tě to ale nebolí při pohybu nebo při silném nádechu či výdechu, tak bych to spíše směřovala k té bránici. Když jsem jednou měla hodně silný kašel, tak jsem také . Sťažené dýchanie môže nastať pri vysokom stave bránice , akým je neskoré štádium gravidity, morbídna obezita, nahromadenie tekutiny v brušnej dutine, pri veľkých brušných nádoroch a pod. Rýchlosť a hĺbku nádychu podmieňuje rýchlosť a . To preto, že sú nepresné vedomosti a odha aké respi- račné svaly sú využívané pri dýchaní.


Je len málo pracovísk, ktoré majú zariadenie pre experimen- tovanie, vyšetrenie a posúdenie dýchacieho sval - stva.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba