Orobinec využití

Orobince mají široké pole využití. V minulosti chudší lid používal chmýr ze zralých palic místo peří k vystlání peřin nebo polštářů, lze jej využít též jako provizorní izolaci. Listy používali v minulosti také bečváři jako těsnící materiál mezi dřevními pláty.


Listy jsou výborným materiálem pro výrobu různých rohoží, klobouků, . Výrobky z orobince úzkolistého jsou regionálním produktem Českého ráje. Z orobince širokolistého lze vyrobit přírodní papír, vázací materiál nebo ho můžeme použít k rozdělání ohně.

Věnujeme se rostlině orobinec , která se vyskytuje převážně v mokrých oblastech. Tato rostlina je známá také pod nesprávným názvem rákos. Například v Indii ve velkém množství pěstovaným orobincem sloním (T. elephantina) krmí slony. Je to statná rostlina dorůstající výšky až metrů (u nás roste v bazénech tropických skleníků některých botanických zahrad).


Lodyha a listy obsahují až vlákna, které má sice horší kvalitu než vlákno lnu a konopí, ale je vhodné ke zpracování na hrubou přízi a tkaniny, provazy a lana. Semenné vlákno lze využít jako izolační a vycpávkový materiál. Z fytomasy orobince se dříve vyráběly došky, rohože, podložky pod hrnce, rámečky na obrázky, . Podzimní oddenky bývají až jeden metr pod zemí a dobývají se háky, Zato jsou dlouhé - m. Třísloviny můžeme odstranit louhováním, namočíme do vody a 2x až 3x denně měníme vodu.

Ze suchých květenství se vytvářejí aranžmá, ze suchých lodyh a listů se pletou ošatky, kabelky, klobouky a různé ozdoby. V dřívějších dobách nahrazoval chmýr. Jmenuji se Iveta Dandová, bydlím v Mnichově Hradišti a na svých stránkách bych Vám ráda představila historii a techniku zpracování orobince.


Rostliny, která se díky charakteru krajiny kolem Mnichova Hradiště v okolí hojně vyskytuje (vala) a která tak dala základ jejímu využití. Mezi druhy s léčivými účinky se řadí orobinec úzkolistý (Typha angustifolia), lidově nazývaný jako doutník, případně cigáro. Všechny druhy orobinců se vyskytují téměř po celém světě – kromě Madagaskaru, Malajsie a tropické Ameriky. Kromě léčivých účinků byl orobinec. Co jste nejspíš opravdu ani netušili, je to, že oddenky orobinců se řadí mezi jedlé a navíc velice prospěšné.


Obsahují totiž téměř proteinu, proto je skvěle můžete využít i ve vaší kuchyni. Navíc je to velice jednoduché. Tímto postupem z nich vytvoříme mouku či škrob. Oddenky nejprve usušíme a následně rozemeleme.


Později ustupuje rákosu, orobinci úzkolistému nebo jiným vyšším helofytům. Význam a využití v praxi: Vhodný pro kořenové čistírny odpadních vod a energetické využití biomasy. Snadno se množí generativně a dále pěstuje.


Tady je místo pro orobinec. I přes dobré zásobování těchto míst živinami zůstávají rostliny většinou skutečně nízké a snadno se ohýbají. Zajímavé je, že orobinec stále více objevuje a zkoumá i věda.

Z této rostliny se tak již vyrábějí izolační desky a dokonce rostlinné uhlí. Její využití jako zeleniny je v některých zemích známé . Jiné využití : Sušené listy jsou znamenitým zdrojem tkalcovského materiálu, který můžete použít na zhotovení rohoží, zástěn, plavidel a vorů. Semena podobná bavlně jsou dobrá jako výplň polštářů a tepelná izolace. Chmýří z vyschlých „ doutníků“ tvoří vynikající troud. Sušený orobinec je při spalování . V současné době však již vodní makrofyta svůj význam jako potravina v Evropě zcela ztratila.


Využití srážkových a odpadních vod Šálek Jan, a kolektiv. Iris pseudacorus), kyprejem ( Lythrum salicaria), okrasnou formou chrastice rákosovité (Phalaris arundinacea), drobnou formou orobince (Typha minima), různými druhy sítin (Juncus sp. div.), ostřic . Využití : V posledních letech se orobinec sítinovitý stává pro svůj menší vzrůst oblíbenou rostlinou pro osazování jezírek v okrasných zahradách a je často zastoupen v .

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba