Dubaky druhy

Jedlé huby rastúce na slovensku v mesiaci Január. Zoznam druhov s fotografiami a popisom. Mapovanie rozšírenia húb. Clavulinopsis microsporaRe: 4. Hyalorbilia erythrostigmaRe: 12. Dichostereum effuscatumRe: 6.

Hríb dubový (lat. Boletus reticulatus, ľudovo tiež dubák ) je najznámejšia jedlá huba Slovenska. Patrí do čeľade hríbovité.


Dužina je biela má veľmi lahodnú chuť a príjemnú vôňu po . Huby, o ktoré sa hubári zaujímajú a ktoré v prírode nachádzajú, patria do skupiny vyšších alebo aj pravých húb. V rámci našej webovej stránky sa . Predsa len, najkrajší pohľad je na vlastný košík plný dubákov. A ešte krajšia je predstava, ako skončia v chutnej praženici, či vianočnej kapustnici. Dlhoročný hubár a amatérsky mykológ Jozef Vaš z Malinovej pri Prievidzi takéto tajnosti nerobí.


Pozrite si mapu, kde všade a ktoré druhy húb už môžete nájsť na Slovensku.

Prevažujú dubáky a kozáky, nasledujú suchohríby a kuriatka. Optimálne počasie pre rast húb . Rozhliadnete sa na vôkol a čo nevidíte druhý , tretí. No paráda dneska bude dlhý deň :) Čo poviete už ste niečo podobné zažili ? Ja viackrát, hubačka je proste nádherný koníček, relax. Zber húb má na Slovensku pevnú tradíciu. Huby sa na našom území zbierali už v stredoveku a tvorili bežnú súčasť jedálnička našich . Letné dubáky radi rastú, keď sú teplé a sparné noci.


Jesenné dubáky rastú v septembri až novembri a väčšinou sú zdravšie, tvrdšie a tmavšie. Problém je ten, že sa ťažšie hľadajú keďže v lese je viacej napadaného lístia. Hovorí sa, že dubáky najlepšie rastú týždne po splne mesiaca. Obrázky dubákov : Video z pátrania po . Jak poznat mezi hřiby jedovaté či nejedlé druhy ? Obvykle jsou lidé přesvědčeni, že kromě tzv. Můžete dokonce narazit na hřiby jedovaté, případně na chráněný druh, který je třeba nechat na místě.


Dužina kuriatka jedlého má veľmi tuhú konzistenciu, preto je jednou z najťažšie stráviteľných húb. Rastie vo väčších množstvách a hmyz ju takmer vôbec nepoškodzuje. Kozák smrekový (kremenáč).

Všetky druhy kozákov bez rozdielu môžeme sušiť alebo zavárať. Dávajte však pozor na zámenu s jedovatou hodvábnicou veľkou. Kde hladat hriby dubaky V prípade priaznivého počasia, po sezóne “májoviek” pozvoľna začína tá pravá hubárska sezóna.


V máji a júni sa postupne objavujú druhy obľúbené medzi širokou hubárskou verejnosťou – hríby, kozáky, kuriatka, . Neodporúča sa miešať príliš veľa druhov húb, maximálne tak druhy. Na sterilizovanie vyberajte skôr tvrdšie huby alebo aj menšie druhy húb, nemusíte ich potom krájať. Vhodné na sterilizáciu sú hríby ( dubáky , suchohríby, modráky, ale aj niektoré druhy plavok, kuriatka, rýdziky, výborné sú aj pňovky ). Ak ste hubári, tak už viete, že prichádza ten pravý čas! Teplé a daždivé počasie hubám praje. Pod akými stromami sa darí hríbom , kozákom či rýdzikom?


Len málokto vie, že hríb dubový, masliaky, kuriatky, suchohríby a iné druhy húb si môžeme vypestovať aj doma na záhrade. Krásne huby v tráve potešia nejedného milovníka prírody. Základ pre pestovanie húb na záhrade predstavujú stromy, vhodný substrát a sadenice (sadba). Hneď na začiatku článku však musíme . Modrák má hnedé zafarbenie, satanovi naopak tento hnedý pigment chýba.


Oba druhy sú v surovom stave jedovaté. Ak si radi pochutnáte na modrákoch, nezabudnite, že vyžadujú dlhšiu tepelnú úpravu. Hríb satanský síce nie je smrteľne jedovatý, no mykológovia ho rozhodne konzumovať neodporúčajú. Zo začiatku som fotil všetky.


Momentálne sa snažím zachytiť len menej známe, vzácne, chránené a zaujímavé druhy. Huby fotím hlavne v okolí Piešťan. Je veľa druhov, ktoré u nás nerastú. Preto za nimi idem ďalej, najmä do Trenčianskeho a Žilinského kraja.


Väčšinou a najradšej chodím do . Ale s otepľovaním sa u nás zjavujú niektoré druhy , ktoré sú bežné v Stredomorí. Signalizujú huby, či sa zlepšuje alebo zhoršuje životné prostredie? Je na to konkrétny prípad zo Slovenska? Určite áno, veľa mykoríznych húb (vyskytujú sa v prepojení s inou rastlinou či stromom), ako sú dubáky , masliaky, . Telo mnohobunkových húb je tvorené hubovými vláknami, ktoré nazývame podhubie a niektoré druhy vytvárajú aj plodnice, ktoré vyrastajú z podhubia.


Plodnice nesú výtrusorodú vrstvu - rúcho - tvoria sa v nej výtrusnice s výtrusmi. Je najčastejšie na spodnej strane klobúka v .

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba