Vápennopieskové tehly

Na individuálnu výstavbu boli doposiaľ dominantným stavebným materiálom jednovrstvové konštrukcie. Vhodnou alternatívou k optimálnemu prechodu tepla už pri nižších hrúbkach sú viacvrstvové obvodové konštrukcie s voliteľnou vrstvou tepelnej izolácie realizované z vápennopieskových tehál. Ich objemová hmotnosť zaručuje pevnosť tehál v tlaku, ako aj akumulačné a akustické vlastnosti už pri menších hrúbkach nosných stien. Vápennopieskové tehly (VPC) sa dajú použiť pre obvodové a vnútorné murivo.


V interiéri sa dá použiť ako pre nosné, tak výplňové deliace steny a to predovšetkým pre svoju pevnosť v tlaku a zvukové izolačné vlastnosti.

Pre vyššie uvedené vlastnosti sú vápennopieskové tehly ideálnym materiálom tiež pre vymurovanie . Vďaka prakticky identickému surovinovému zloženiu sú vápenno- pieskové tvárnice Silka dokonale kompatibilné s uceleným stavebným systémom YTONG . Sú cenovo dostupné a ekologické. Na Slovensku je murovaná výstavba veľmi obľúbená, a preto keď murovať, tak odporúčame poriadne. Murivo je z vápennopieskových tehál.


Systém preberá všetky princípy pre návrh pasívnych domov. Dom navrhnutý v tomto systéme, aj napriek tomu, že by bol trebárs katalógový, sa preto môže dostať do kategórie pasívnych domov. Závisí to hlavne od jeho tvaru a orientácie na svetové .

Naopak, s pórobetónom sa ľahko pracuje, lebo má menšiu hmotnosť ako vápenno-pieskové bloky, dokonca aj ako tehla. Dá sa bez problémov rezať a sekať. Vďaka homogenite nepredstavuje drážkovanie na vedenie inštalácií problém.


Nevýhoda je vysoká zabudovaná vlhkosť z výroby. Takže do úvahy by prichádzali vápennopieskové VPC tehly alebo murovacie betónové tvárnice, najradšej v hrúbke 15cm. Nechcem tu riešiť statiku, to sa bez projektu nedá. Zaujímajú ma však konkrétne praktické skúsenosti s týmito u nás bohužiaľ exotickými materiálmi, dostupnosť, tipy na výrobcov a . Vápenopieskové tehly sa používajú pre obvodové a vnútorné murivo, v interiéri pre svoju pevnosť v tlaku a zvukové izolačné vlastnosti ako nosné aj výplňové deliace steny.


Napriek tomu, že to vyzerá ako duel, mnohí odborníci pokladajú za najkvalitnejší materiál vápenno - pieskové tehly , ktoré sú u nás dnes ešte málo známe. Vynikajú predovšetkým svojimi zvukovo - izolačnými schopnosťami, lebo sú ťažké. Majú tiež vynikajúcu akumulácia tepla. Argumentom proti použitiu . V interiéry sa dá použiť jak pre nosné, tak výplňové deliace steny a to predovšetkým pre svoju pevnosť v tlaku a zvukovo izolačné vlastnosti. Tento typ materiálu úspešne používali už starí Gréci a to predovšetkým pre jeho technické a . Tento typ tehly úspešne používali už starí Gréci a to predovšetkým pre jeho technické a dekoratívne vlastnosti.


Keramické tvárnice sú moderné tehly s oveľa lepšími tepelnoizolačnými vlastnosťami.

Dutiny v tehle pôsobia ako tepelnoizolačná vrstva a zároveň je vďaka nim tehla ľahšia. Tehla s univerzálnym použitímTehly vyrobené z vápna a piesku používali na stavbu svojich domov už starí Gréci. Na trhu dostať vápennopieskové tehly (VPT), plné, dierované, tehlové kvádre, obkladové pásky a rozličné doplnky.


Môžeme z nich stavať obvodové i vnútorné murivo, nosné aj výplňové . Jedná sa o prírodný materiál vyrobený z nehaseného vápna, kremičitého piesku a vody. Tento materiál je tu už cez 1rokov, ale na Slovensku ho pri stavbe domov zatiaľ iba spoznávame. Porotherm, Heluz, Britterm …) 2. Vápenno-pieskové tehly sa s obľubou využívajú najmä pri pasívnych domoch. KM-beta, Silka, Kalksandstein.


To považujú výrobcovia všetkých druhov stavebných systémov za veľmi dôležité, pretože každý materiál inak reaguje na zmenu teploty prostredia. Systém KMB Sendwix ponúka na Slovensku spoločnosť KM Beta cez svoju dcérsku spoločnosť. Základom na jeho tri varianty sú vápenno-pieskové tehly , pre .

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba