Vyskyt hľuzovky na slovensku

V časopise Ochrana prírody Slovenska č. Diamanty kuchyne – Veselé i vážne rozprávanie o bielych a čiernych jelienkach (hľuzovkách)“. Autorom článku je Peter Urban. Ako už z názvu vyplýva , v článku sa píše o hľuzovkách, o histórii ich zberu a výskytu na Slovensku , o ich využití . Moje prieskumy zamerané všeobecne na výskyt podzemných húb potvrdzujú markantný vyskyt aj hluzovky letnej v určitých oblastiach.

Zaujimalo by ma či ministerstvo neuvažuje o znovuobnovení a zaradeni hluzovkárstva do rastlinej a lesnickej výroby na území Slovenska. Na Slovensku začali rásť aj hľuzovky. Na „hubačke“ by nás mohli potešiť ešte kuriatka, plávky alebo rýdziky.


Zaujímavosťou však je, že na Slovensku sa začali objavovať aj hríby typické pre stredomorské oblasti. Takýmito prívlastkami označujú . Posledné zmienky o nachádzaní hľuzoviek na Slovensku sú z 50. Mladý nadšenec intenzívne pomáha Slovenskému národnému múzeu a mapuje lokality s výskytom hľuzoviek.

História hľuzoviek na Slovensku. Najhojnejší výskyt je zaznamenaný v práci Hollósa z prelomu 19. V tejto práci sa uvádzajú na Slovensku špecializovaní zberači hľuzoviek – hubkári, ktorí používali klasické metódy zberu pomocou cvičeného psa resp.


V našich podmienkach nie je o ich výskyte a ekológii veľa informácií, s výnimkou historických záznamov o zbere hľuzoviek zo začiatku až polovice 20. Plodnice podzemných húb sa však dajú nájsť počas celého roka, ale . Rastú pod zemou a najdrahšie z nich majú na trhu cenu drahokamov. Kedysi sa vyvážali zo Slovenska do celej Európy.


Podľa znalcov sú dodnes miestami najväčšieho výskytu hľuzoviek na Slovensku Malé a Biele Karpaty a Strážovské vrchy, zhruba od Moravského Lieskového po . Na snímku nálezu sa pozrel aj odborník Marián Miko. Pripúšťa, že by mohlo ísť o hubu, ale bez mikroskopického skúmania podľa neho nemožno presne určiť druh. To, že by mohlo ísť o bielu hľuzovku , považuje za veľmi málo pravdepodobné. Error loading player: No playable sources found.


Výcvik psov je velmi špecialny a kedže potrebuješ k nemu hluzovky je dosť drahý. Tretia vec je výskyt hluzovky. Musí byt splnených niekolko požiadaviek aby v danej lokalite mohla hluzovka rásť.

Podla mna na území Slovenska splna tieto požiadavky rozlohy štatu. Výskyt : Taliansko, Chorvátsko. Tuber Aestivum Vitt – Hľuzovka letná.


V okolitých štátoch je zberaná vo veľkých množstvách, na Slovensku je zákonom chránená – bola nájdená len v dvoch lokalitách náhodne. Svojim charakterom sa podobá na čiernu hľuzovku. Zvičajne je veľká ako orech no našli sa . Cieľom Združenia slovenských hľuzovkárov je obnoviť kultúru a tradíciu hľuzovkárstva na Slovensku. Cieľom monitoringu je zaznamenávanie údajov z biotopov podzemných húb na našom území, porovnávanie . Združenia za posledných rokov uskutočňovali prieskum a monitoring vybraných častí územia Slovenska.


Podarilo sa nám nájsť desiatky lokalít, s prirodzeným výskytom hľuzoviek. Z týchto lokalít sme následne zbierali údaje a vkladali do databáz. Po ich vyhodnotení sme zistili, že Slovensko disponuje . Zvyčajne sa nájde iba náhodne, ak ju vyhrabala divá zver, lebo rastie dosť hlboko . Oblasti, ktoré sme na Slovensku zatiaľ zmapovali, nie sú preto veľmi rozsiahle. Okrem výskytu hľuzovky letnej, ktorá bola opísaná aj v staršej literatúre, sa nám podarilo potvrdiť aj výskyt hľuzovky zimnej, ktorá bola na Slovensku považovaná . Hovorilo sa im ľudovo jelenie huby. Dokonca u nás boli aktívni špeciálni zberači hľuzoviek , ktoré svoje vzácne úlovky predávali aj za hranice.


Bohaté náleziská boli lokalizované . Postupne zber hľuzoviek upadol do zabudnutia. Aktuálny hubársky boom privádza do slovenských lesov nielen skalných, ale aj neskúsených hubárov. Popri tradičných druhoch rastie aj množstvo ďalších. Humeňanský priznal, že hľuzovky letné našiel len raz, aj to pred rokmi.


Podľa tejto práce bola oblasť západného Slovenska regiónom s hojným výskytom hľuzovky letnej.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Stroj na pečenie oblátok cena

Antik smart tv box forum