Kurkumin prasok

V Ajurvéde je Kurukuma využívaná pre jej protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Ide o korenie intenzívnej žltej až oranžovej farby, korenistej vône s mierne . V prvom prípade sa jedná o trochu drahšie . Vám poskytuje kompletné služby, srdečne vítame vás kúpiť naše kvalitné a zdravé produkty na predaj. V Indii je bežnou súčasťou ajurvédskej medicíny.


Toto žlto-oranžové sfarbenie je vzhľadovo podobné zázvoru a už tisícky rokov je základom kuchyne stredovýchodnej a juhovýchodnej Ázie. Využíva sa ako korenie a kulinárska prísada do rôznych jedál. Prítomnosť látky kurkumín v prášku umožňuje využitie aj na kozmetické účely. Kurkumovník dlhý je trváca rastlina dorastajúca do výšky až m. Predmetom zberu sú zdužinatelé článkovité odnože, ktoré sa podobajú zázvoru.


Pôvodom je z južnej Ázie, avšak najväčším producentom je India, kde sa kurkuma po stáročia radí do tradičnej ajurvédskej . Vyrábí se z rostliny, Curcuma longa, kterou jistě znají hospodyňky. Kurkuma dlhá - indický šafran - mletý podzemok. Z kořene kurkumy se při vaření používá žlutý nasládlý prášek získaný jeho rozemletím. Je třeba ale rozlišit koření kurkuma od jejich účinných látek curcuminoidů, jež se vyrábí extrakcí z kořene kurkumy. Z uvedeného dôvodu predstavuje pitie vlažnej vody s kurkumou jeden z najlepších medicínskych nápojov, aké môžete konzumovať.


Na jeho prípravu stačí zohriať až dcl studenej pitnej vody na vlažnú teplotu a potom v nej rozmiešať čajovú lyžičku kurkumového prášku. Kurkumin je hlavní farmakologicky účinná látka v kurkumě a je vhodné tuto formu užívat při nemoci. Kurkuminu je v sušeném kurkumovém prášku asi (link).


Kurkumin má protizápalový účinok, napomáha tráveniu, napomáha správnej funkcii pečene a žlčníka, znižuje hladinu cholesterolu, má výrazné antioxidačné účinky. Curcumin je zlúčenina nájdená v kurkuma a dáva kurkumu oranžovú farbu. Používa sa vo varení a používa sa aj ako bylinný prostriedok.


Spoločné kurkumínové potraviny sú potraviny, ktoré obsahujú kurkum ako . Hoci je často používaná aj tehotnými ženami, je dôležité sa najskôr poradiť s lekárom, aby kurkuma môže byť stimulantom maternice. Akonáhle ju začnete používať pravidelne, je zaujímavé hľadať nové spôsoby, ako ju zakomponovať do varenia. Sušený podzemok sa využíva v medicíne a potravinárstve: melie sa na prášok a ten sa plní do kapsúl alebo sa z neho izoluje výťažok, prípadne sa vyrába tinktúra. Popis: Kurkume sa vďaka farbe často hovorí indický šafran, a aj keď sa s ňou dá koreniť samostatne, u nás ju poznáme predovšetkým z rôznych kari zmesí. Zloženie: kurkuma (Curcuma longa ) prášok.


Obsahuje 1 množstvo prírodných látok, bez farbív dochudzovadiel a konzervačných látok. Pomer miešania prášku: 1:8-s vodou, šťavami, polievkami. Odporúčané množstvo: 1-krát denne dve polievkové lyžice prášku rozpustené už popísanej. Pozor kurkuma nebo kari co používáte doma jako koření a kurkumin extrakt s kurkuminoidů není totéž. Je zde obrovský rozdíl v „síle“ prášku a složení, protože extrakcí dostanete z kořene kurkumy koncentrované kurkuminy.


Pokud byste chtěli dostat do těla stejné množství kurkuminoidů, jako je v jejím extraktu, museli . Například se používá jako barvivo do bezvaječných těstovin, polévek, rýže atd. Zvyšuje též trvanlivost potravin. Oddenky kurkumy se několik hodin vaří a poté jsou sušeny a následně pomlety na sytě žlutý prášek.


Aktivní složka kurkumin má zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčici podobnou chuť.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba