Cervena jazva

Hydratácia je dôležitá najmä pre tvorbu kolagénu, čím sa urýchľuje hojenie. Ak hojenie prebieha bez komplikácií, novovytvorená červená a tuhá jazva v priebehu niekoľkých mesiacov postupne zbledne a . Hypetrofické (vyvýšené): vznikajú nadmernou tvorbou novej kože, preto sa im hovorí aj hyperaktívne. Tieto jazvy sú obyčajne červené , hrubé a tvrdé. Majú tendenciu vystupovať nad úroveň okolitej kože, pritom sa však nerozširujú mimo oblasti pôvodného . Takzvané keloidné útvary odstraňujú odborníci chirurgicky. Použiť možno i zbrusovanie, postup závisí od konkrétneho prípadu.


Ak prídeta včas, čerstvú jazvu máte červenú a svrbí, pravdepodobne vám do nej budú vstrekovať kortikoidy. Dobre zaberá tlaková terapia. Jazva sa prekryje náplasťou a na ňu sa.


Zo začiatku ju natierajte špeciálnymi masťami v ich okolí. Teda ak ste už po operácii alebo máte rezné poranenie, ktoré bolo či nebolo treba zašívať, zamerajte sa na správne hojenie jazvy. Postupne tak budete zmenšovať ich plochu a koža nezostane veľmi červená a jazva nebude výrazná. Práve pri tvorbe hypertrofickej jazvy sa uplatňuje proces, ktorý vytvára nadbytok väzivového tkaniva.


Takáto jazva nemá tendenciu zblednúť a klesnúť na úroveň okolitej kože. V jazve možno pociťovať bolesť, pálenie, či svrbenie. Hypertrofická jazva však neprekračuje . Rovnako u černochov je potencia pri tvorbe hrubších jaziev oveľa vyššia, ako u belochov alebo žltej rasy. Sú však jedinci, ktorým sa každá jazva hojí nápadne, je červená , zhrubnutá a vyčnieva z reliéfu kože. Aj v miestach, kde je koža hrubá, viac namáhaná, sotva možno očakávať, že bude málo viditeľná.


Jazvy po akne - ako to riesit? Práve tento typ jaziev býva bolestivý a svrbí. Keloidná a hypertrofická jazva nie je to isté! To, ale nie je vôbec pravda. Síce majú spoločné znaky, ale zároveň sa od seba tiež odlišujú.


Ako hypertrofické, tak keloidné jazvy charakterizuje nadmerný rast zjazveného tkaniva. Veľa ľudí sa domnieva, že keloidné a hypertrofické jazvy sú jedno a to isté. Vznikajú ako následok nadmerného tvorenia novej kože.


Niekedy svrbia a môžu aj bolieť. Ako už bolo povedané, jazvy rozdeľujeme na hypertrofické, atrofické a keloidné. Atrofické jazvy naopak . Poradíme vám, ako sa o ňu starať. Vedeli ste, že sa hojí až šesť vrstiev?


Priamo po zákroku je jazva prelepená sterilnou páskou, ale už po niekoľkých hodinách, prípadne na druhý deň vám pásku strhnú. Pooperačná starostlivosť o rany a následne jazvy preto tvorí veľmi dôležitú a neoddeliteľnú súčasť liečby v plastickej chirurgii. Nenápadne umiestnená jemná bledá jazva je dôležitou “vizitkou” plasticko- chirurgického zákroku.


Pokiaľ plastický chirurg neurčí inak, mali by byť rany až do odstránenia stehov udržiavané v suchu . Máte po pôrode, prípadne budete rodiť sekciou a obávate sa o jazvu po operácii ? Zakladam tuto temu najma preto, ze som sa zatial nikde ndopatrala ako dlho ostavaju jazvy po skrabancoch u deti. Ahoj,aj ja aj kamoška sme skončili sekciou, ja som mala jazvu ok ale kamoška zdurenú a mala to aj trochu červené ,ako zapálené. Gynekológ jej na to predpísal lieky,bola to pálka nejakých 100€ platila,ale pomohlo a už je v pohode.


Já mám měsíců po císaři a jizva je fakt vydatná :-p , je tlustá mm a oproti ostatnímu . Možno to nemáš až tak ako ona,ale v každom prípade by som zavolala . Sú hrubé, oblé, tvoria nepravidelné zhluky jazvovitého tkaniva, ktoré sa šíri cez hranice pôvodného zranenia. Vplyvom liečby dochádza k regresii cievneho zásobenia jazvy, čím červená jazva vybledne a následne sa zastavuje jej rast. Erbiovým (Er:YAG) laserom a frakčným . Liečbou pulzným farbivovým laserom s dynamickým chladením pokožky Vbeam a ScleroPlus dosahujeme zástavu rastu jazvy, jej vyhladenie a vyblednutie.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Spatne klapky na odpad

Calvados vs jablkovica

Drevený strop skladba